Milo Đukanović Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kao nepokolebljivi borac protiv Crne Gore, a na poziv njenog osnivača i jedinog zaštitnika Mila Đ, dajem skromni doprinos kompletiranju Ustavnog suda. Pričom o nekim kandidatima koji bi bili po volji Šefa, što ne znači naravno da su po volji pravne i pravedne države. Naprotiv...

Recimo, Dragana Đuranović, za koju nikad nijeste čuli, iz anonimnosti želi da uzleti u pravosudne visine i digne urušeni Ustavni sud na noge, sa sve partijskom knjižicom DPS i đeverom Draškom, čija je članska odavno u Bemaxu.

Sutkinja Dragana Đ, kako sama priznaje, formalno ulazi u DPS tek 2017, što bi trebalo da označava početak sutonske faze jednog autokratskog režima, kada je Vođa počeo u sve da sumnja. Čak i u Đuranoviće! Tako je Dragana, kao zaštitnica imovinskih prava moćnih i državotvornih, zaključila da i ona treba da primi svjetlost Partije, piše Željko Ivanović u kolumni za Vijesti.

Iako je DPS vojnik postala mnogo ranije. Deceniju i više. Onog momenta kada je shvatila da Đukanović gradi privatnu a ne demokratsku državu i da bez okupljanja oko DPS vatre svih Đuranovića, nema boljitka i budućnosti. Nema napretka u sudstvu, nema uzleta u državi, nema posla za bližnje i familiju, nema torbe Luj Viton, garancije za kredit od Veska Barovića, večere sa Dušankom Jeknić, službe u diplomatiji ili kod sestre u kancelariji, nema druženja sa Canetom u njegovoj vili…

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Zasluge DĐ za nezavisno i zarobljeno pravosuđe, ako ne šira javnost, a ono par nas nedostojnih, zapazili smo odavno. Najkasnije 2008. kada je u rekordnom roku kao predsjednica „slučajno“ odabranog vijeća Višeg suda, tek donesenu presudu navodnim organizatorima moje sačekuše, sa 4 godine robije svela na skromnu godinu. Uz dirljivo obrazloženje da su ta dva hrabra dobrovoljca viteški priznala djelo koje nijesu ni počinila, čime su zadužili DPS, Splendid i Prvu familiju za sva vremena. Nakon čega su svi pravnici iz reda uglednih, od Veselina Radulovića do Vesne Medenice, od nevladinih do Vladinih eksperata, nevoljno prihvatili da je moja sačekuša riješen slučaj. U Splendidu i Ducley Gardens se u tu čast otvorio Royal Salute, u DPS-u su nastavili da slave nezavisnost crnogorskog pravosuđa, dok je na glave novinara i urednika Vijesti krenuo pravi lov. Ostalo znate – 12 fizičkih napada, korištene su bombe, pištolji, bejzbolke, požari i poneka gruba riječ. O medijskoj mafiji, recimo.

Ali Dragana Đuranović nije imala vremena da se osvrće na sitnice. Šta je kasnije radila kao imovinski zaštitnik, u tandemu sa sada već utamničenim Blažom Jovanićem – to ni u DPS nijesu popamtili. Ali ako Jovanić odluči da prekine ćutanje i pređe na aktivnu odbranu, imaćemo šta da čujemo.

No, nijesu svi kandidati koji ponovo jurišaju da oslobode Ustavni sud baš tako privrženi DPS-u kao ona.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Recimo Branislav Radulović, za prijatelje samo Bane – on bi odmah vratio člansku DPS-a ako bi ga zamolili da se prihvati Ustavnog. U stvari, on za razliku od DĐ i nema člansku DPS-a, ali kad bi je imao primjera radi – Bane bi je, kaže, odmah vratio. Milu ili Bogdanoviću, pitanje je od milion dolara.

Lako mu je sada da je vraća kada DPS tone, rekla bi Đuranovićka, a šta ćemo sa onih 5 godina ćutanja u betonjerci kod Veljovića?! U stvari, zvanično se to zvalo nešto kao Odbor za građansku kontrolu rada policije, a ja sam im samo tepao – betonjerka. Ako onom Zekoviću nije bilo čudno što ga je nakon istinskog iskustva sa torturom i batinanjem obuzeo stokholmski sindrom, onda je ostalo nejasno zašto je Bane izigravao smokvin list Veljovića i policije, prikrivajući brojna njihova nepočinstva i namještaljke.

Ustavni sud nije Banetov izbor ali ako zatreba, kažite mi, ja ću ga ubijediti da to prihvati. Po tome je Bane ista Azra (Jasavić) – kad država zove oni se odmah umotaju u zastavu. Kao vruć burek u roto papir.

Pošto za Ustavni fale 3-4 vrsna kandidata, pravo mi je iznenađenje što među prijavljenima nije i dekanica Aneta Spaić. Nego su je kao uglednog pravnika opredijelili za Sudski savjet. Što takođe nije njen izbor, ali kad država zove, kao kod Baneta i Azre, i ona je tu. Na raspolaganju. Valjda Zoran Pažin i naša Daliborka bolje znaju ko je najbolji za koji organ, nego tamo neki kler ili Stevo Muk, još jedan nepokolebljivi borac protiv Crne Gore.

Zato sam siguran da će i Aneta proći. U SS a ne u US. Jer i ona je kao i pomenuta dvojka, Azra i Bane, na vrijeme shvatila da biti za DPS ne znači uzeti člansku ili ući u neki njegov organ. Biti za DPS se više pokazivalo angažmanom i djelom nego nekim nevažnim potpisom. Kakvih je inače bilo da vas muka uhvati – preko 80 hiljada. Za DPS, a tek Splendid, mnogo veći učinak imali su Anetini nastupi iz ugla uglednog pravnika ili evropskog eksperta koji je godinama domaćoj javnosti objašnjavao fenomen medijske mafije i profesionalnih standarda. A bilo je tu i nečega nalik na naučni rad o usklađenosti ili superiornosti medijske regulative Montenegra u odnosu na posustalu i umornu EU. I tako godinama, deceniju, ili duže čak, dok su na glave urednika i novinara Vijesti padale bombe, pljuštali meci, pucale bejzbolke, a sa ekrana i stranica mirno tekla neponovljiva javna hajka. Baš tih godina u udarnim terminima tv postaja i na naslovnim stranama Bemax biltena, nastupali su profesorica Aneta i advokat Martinović N., šta god ovo N. značilo – samo neki mali nikolica sa Mauricijusa ili prosto – ništa. Da se evropska agenda DPS i puna posvećenost skidanju okova sa zarobljenog pravosuđa još više potvrdi, svjedoči i najbolji vic – pomenuti advokat Nikoletina M. bio je kandidat Partije i tamničara Ranka za VDT?! Da je vic slatko bismo se nasmijali, ovako – plačite, plačite u tišini, umrite, umrite u sramoti.

Da ne analiziram neke druge kandidate, valjda vam je i ovo dovoljno za sliku. Sumornu sliku stanja u društvu koje je hobotnica samljela, bez namjere da odustane. Gdje god zagrebeš, kuda god da kreneš, kome god bogu da se pomoliš – svuda stoji DPS vojnik, kao kandidat ili samo kao sjenka, sa članskom ili bez nje, spreman da brani državu to jest osnivača, više nego Veselin Veljović i Aleksandar Zeković zajedno.

Drugovi iz betonjerke.

BONUS VIDEO Kosović o mandataru crnogorske vlade: Lekić jedini ima integritet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar