Foto: Tanjug/API/AP

Kandidat za predsednika Ekvadora Fernando Viljavisensio, ubijen u sredu u toku kampanje, bio je poznat kao neumorni borac za borbu protiv korupcije i istraživački novinar. On je upozoravao i na albansku mafiju za koju je rekao da kontroliše Ekvador zajedno sa još dva meksička kartela.

59-godišnji poslanik u Narodnoj skupštini, on je otvoreno govorio o korupciji i nasilju izazvanom krijumčarenjem droge u zemlji, rekavši za CNN En Espanjol u maju da je Ekvador postao „narko država“. On je predložio da se vodi borba protiv onoga što je nazvao „političkom mafijom“.

Ove izjave, njegov prethodni rad i buduća politička obećanja stvorili su mu mnoge moćne neprijatelje.

Foto: Tanjug/API/AP

Viljavisensio je ranije rekao da je dobijao pretnje smrću od kriminalnih grupa. Njegova kampanja obećavala je suzbijanje kriminala i korupcije usred smrtonosne eskalacije nasilja koje je zahvatilo Ekvador poslednjih godina, prenosi CNN.

Andska zemlja, relativno mirna nacija do pre nekoliko godina, sada je zahvaćena ratom između rivalskih kriminalnih organizacija.

Nasilje je najizraženije na pacifičkoj obali Ekvadora dok se kriminalne grupe bore za kontrolu i distribuciju narkotika, prvenstveno kokaina.

Foto: Tanjug/AP Photo/Juan Diego Montenegro

„Danas Ekvador kontroliše Halisko nova generacija i kartel Sinaloa – oboje iz Meksika – kao i albanska mafija“, rekao je Viljavisensio u intervjuu za CNN en Espanjol u maju.

„Neumorni borac“

Međutim, Vilavisensio je dugo bio poznat po svojim naporima u borbi protiv korupcije.

Sa samo 18 godina pokrenuo je novine pod nazivom Prensa Obrera (Radnička štampa), a nastavio je da radi za državnu naftnu kompaniju EP Petroecuador.

PROČITAJTE JOŠ:

Kasnije će otkriti korupcionaške skandale u naftnoj industriji Ekvadora u procvatu, a takođe se zalagao za istragu incidenta u kojem je vojska ubila najmanje pet ljudi dok je tadašnjeg predsednika Rafaela Koreu oslobađala iz situacije sa taocima 2010. godine.

Korea je podneo tužbu za klevetu protiv Viljavisensija i kasnije je osuđen na 18 meseci zatvora.

Foto: Tanjug/API/AP

Viljavisensio je pobegao da bi izbegao pritvor, a dao je intervju Komitetu za zaštitu novinara (CPJ) 2014.

„Predsednik želi da se spustim na kolena i izvinim se“, rekao je CPJ. „Ali to nikada neću učiniti.“

Viljavisensio je kasnije zatražio azil u Peruu navodeći „politički progon“ vlade Koree, prema peruanskoj državnoj televiziji TV Peru.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar