Petro Porošenko Foto: EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko gostovao je u N1 Studiju uživo gde je govorio o poslednjim napadima na Kijev koji su rezultirali gubitkom struje u većem delu grada. I drugi delovi Ukrajine ponovno su se našli pod ozbiljnim raketnim napadima, no Porošenko ističe da su Ukrajinci nesalomljivi i poziva zapadne saveznike da nastave da pomažu Ukrajini.

“Ukrajina je osam godina pod ruskim napadom, plaća visoku cenu za to da se vrati pod okrilje evropske porodice. Danas je 250. dan ruske invazije i jutros je celu Ukrajinu probudio zvuk više od 50 raketa i projektila koji su pogodili kritičnu infrastrukturu i civilne objekte”, kazao je Porošenko.

Ističe da je čak 60 posto Kijeva bilo bez električne energije, a veći deo grada bio je i bez vode.

“Ljudi u Evropi su privilegovani da piju kafu ujutro s kroasanom, a ukrajinska deca i porodice moraju ostati u mračnim sobama, stanovima bez vode, uz veliku opasnost da će ih ubiti ruski manijak”, dodao je.

Porošenko navodi da se Ukrajina ne boji Putinovih ucena, prenosi N1.

Petro Porošenko Foto: EPA-EFE/STEPAN FRANKO

“Kad Putin ucenjuje Evropu i svet, mi se ne bojimo ucene; ucenjuje cenama hrane, blokira dotok gasa i nafte u Evropi, preti nukelarnim oružjem, napada nuklearku u Zaporožju”, rekao je.

Navodi da je Putin ludi manijak.

“Podsećam vas kako je Putin pokrenuo svoj mandat 2000. Napao je civilnu zgradu, ubio na stotine Rusa, samo jer je hteo podići rejting. Ovo je demonstracija toga da je Putin već 22 godine ludi manijak.”

“Ukrajinci su nesalomljivi i moramo svi ovo osuditi. Sazivamo vanredni sastanak Saveta bezbednosti UN-a i Putin bi se u kratkom roku trebao pojaviti iza rešetaka u Hagu na međunarodnom sudu”, dodao je.

Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusi su počeli sve žešće napadati ukrajinsku energetsku infrastrukturu zbog čega preti opasnost da bi Ukrajinci mogli proći kroz vrlo tešku i hladnu zimu.

“Više od 35 odsto energetske infrastrukture je uništeno, ali iznenadili smo svet jer je Putin pretvorio u oružje problem energenata i hrane. Ukrajina je spremna. Nijedna zemlja u Evropi ne bi mogla preživeti pod ovim uslovima, ali mi ćemo uspeti jer je za nas sloboda demokratija i povratak u evropsku porodicu nam je važniji od nedostatka struje. Bolje da smo u mraku nego da smo robovi. Ovo je samo još jedan dokaz da je Ukrajina nacija koja je najviše evro-optimistična”, istaknuo je Porošenko.

Kaže da je sada važno da imaju generatore i transformatore za energetsku infrastrukturu.

Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

“Ispalili su velik broj raketa na infrastrukturu, treba nam veliki broj rezervnih delova. Zahvaljujemo na oružju, ali sada trebamo energetsku pomoć.”

“Kad slušate Putina nemojte mu verovati i nemojte se bojati”, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje i da SAD, obe političke strane – i Demokrati i Republikanci, i američki narod, podržavaju Ukrajinu u ovom ratu.

“Svi znaju da se o budućnosti celog sveta odlučuje se sada u Ukrajini. Stoga je naša borba protiv ruskog agresora važna i za Evropu i SAD, bez obzira na to ko je na vlasti”, poručio je Porošenko.

Komentarisao je i kako bi rat mogao da se završi.

“Teško je naći kompromis, Putin nas želi pobiti. Jedini način za zaustavljanje rata i pregovore jeste da se Rusija makne s našeg tla. Instrument za zaustvljanje rata je deputinizacija, deputinizacija sveta, Evrope, uključujući i proruske stranke, novinare, nevladine organizacije jer ih on sve želi iskoristiti da napadne demokraciju.”

“Ono što Ukrajina sada treba je mir kroz pobedu”, zaključio je.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar