Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV

Moskva žali zbog odbijanja EU da održi samit sa Rusijom, kao i njene odluke o pripremi novih sankcija, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Žao nam je zbog ove odluke“, rekao je Peskov u odgovoru na pitanje kako je Moskva reagovala na odbijanje lidera EU da održe samit sa Rusijom i na njihovu odluku da zaduže Evropsku komisiju da pripremi dodatne sankcije protiv Moskve, a prenosi ruska agencija Tas s.

„Kao što znate, (ruski) predsednik (Vladimir) Putin uglavnom ostaje zainteresovan za uspostavljanje radnih odnosa između Moskve i Brisela“, dodao je Peskov.

Šefovi država i vlada EU su na samitu u Briselu naložili spoljnopolitičkoj službi EU pod rukovodstvom Žozepa Borelja da prouči mogućnosti za dijalog sa Rusijom o određenim temama od interesa za EU, kao i varijante za uvođenje novih antiruskih sankcija, uključujući ekonomske, za borbu protiv potencijalne buduće „neprijateljske“ delatnosti Rusije, saopšteno je juče na kraju prvog dana samita EU.

Peskov je poručio da je Rusija spremna da obnovi odnose sa EU u onolikoj meri koliko je spremna i sama Evropa, i izrazio je nadu da će države EU koje zauzimaju uravnotežen pristup i dalje nastaviti da promovišu ideju o uspostavljanju dijaloga između Moskve i Brisela.

Naveo je i da je „nelogična i štetna“ pozicija baltičkih država koje nagomilavaju NATO snage na svojoj teritoriji i spekulišu o ruskoj pretnji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar