Dmitrij Peskov Kremlj Rusija
Dmitrij Peskov Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Američki dronovi iznad Crnog mora nisu bili angažovani kako bi obezbeđivali brodove već dokazuju umešanost Vašingtona u sukob protiv Moskve, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Sasvim je očigledno šta rade ovi dronovi. Njihova misija nije uopšte miroljubiva, da obezbeđuju plovidbe u međunarodnim vodama. Mi smo toga dobro svesni. I, zapravo, govorimo o direktnoj umešanosti onog ko upravlja ovim dronovima u sukob i to protiv nas“, naveo je Peskov, prenosi TASS.

Bespilotna letelica MQ-9 Riper američkog vazduhoplovstva srušila se 14. marta u međunarodne vode Crnog mora.

SAD i Rusija izdale su različita saopštenja o tome šta se dogodilo na nebu iznad Crnog mora. Američka vojska tvrdi da je ruski avion prilikom presretanja udario u elisu drona, nakon čega se dron srušio.

SAD su objavile deklasifikovani snimak u boji u trajanju od 42 sekunde na kojem se pomoću kamere samog drona vidi kako se ruski borbeni avion Su-27 približava repu američkog drona i ispušta gorivo, a zatim udara u njegov propeler.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je dron leteo u pravcu ruske granice sa isključenim transponderima i ušao u zonu zabranjenog leta koju je Moskva uspostavila u oblasti u blizini Krima tokom borbi u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da ruski avion nije imao kontakt sa dronom, da nije koristio oružje i da se ;dron ;srušio zbog „oštrog manevrisanja“ američkog operatera koji je njime upravljao.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar