Foto: Eastern Theatre Command; Mcs Leon Vonguyen/U.S. Navy; ALY SONG; Reuters;

Nove isporuke američkog oružja Tajvanu ne mogu da pomogu Sjedinjenim Američkim Državama da zaustave Kinu, niti će omogućiti administraciji u Tajpeju da se izoluje od Pekinga, saopštio je portparol kineskog Ministarstva odbrane Džang Sjaogang.

„Insistiramo na tome da američka strana zaista treba da održi svoja obećanja da neće podržati zagovornike takozvanog pokreta za nezavisnost Tajvana“, naveo je Džang u saopštenju koje je objavilo kinesko Ministarstvo odbrane na aplikaciji Vičet, prenosi TASS.

On je dodao da su „pokušaji da se obuzda NRK na račun Tajvana osuđeni na neuspeh, a želja SAD da izoluju ostrvo koristeći zalihe oružja kao sredstvo samo vodi u ćorsokak“.

Džang je podsetio da je pitanje Tajvana „crvena linija” koju SAD ne bi smele da pređu.

On je naglasio da Vašington mora da prestane da isporučuje oružje Tajpeju i da razvija vojnu saradnju sa ostrvom.

Džang je rekao da novi ugovor od 500 miliona za isporuku američkog oružja Tajpeju predstavlja pretnju po bezbednost stanovništva ostrva i da podriva stabilnost u Tajvanskom moreuzu.

„Kina izražava kategorično nezadovoljstvo i snažan protest po ovom pitanju. Već smo to saopštili Sjedinjenim Državama“, naveo je on.

Prema rečima zvaničnika, kineske oružane snage su stalno u stanju pripravnosti i čvrsto će braniti suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

Ranije su američki Stejt department i specijalizovana vladina agencija u okviru Pentagona izvestili o mogućoj prodaji Tajvanu 500 miliona dolara vrednih infracrvenih sistema za pretragu i praćenje za borbene avione F-16, kao i druge opreme.

Tajvanom od 1949. godine upravlja sopstvena administracija, ali se, prema zvaničnom stavu Pekinga i većine zemalja, ostrvo smatra jednom od kineskih provincija.

SAD su prekinule diplomatske odnose sa tajvanskom stranom 1979. godine i uspostavile ih sa NR Kinom.

Iako formalno priznaju politiku „jedne Kine“, Sjedinjene Države nastavljaju da održavaju kontakte sa administracijom u Tajpeju i snabdevaju ostrvo vojnom opremom.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar