Pedro Sančez Foto:EPA-EFE/Chema Moya

Španski premijer Pedro Sančez našao se pred gotovo nemogućom misijom da obezbedi parlamentarnu većinu i da ostane na čelu vlade i u naredne četiri godine, jer je njegova sudbina sada u rukama bivšeg čelnika Katalonije Karlesa Pudždemona.

Odnos snaga između desne i leve koalicije promenjen je nakon što su, posle parlamentarnih izbora održanih pre sedam dana, obrađeni glasovi iz inostranstva, što je Narodnoj partiji dodalo jednog poslanika, a Sančezovi socijalisti će imati jednog manje.

To znači da će desni blok u novom sazivu parlamenta imatu 172, a levi blok 171 poslanika, a ni jedni ni drugi ne mogu da obezbede neophodnu većinu od 176 mandata, piše Politiko.

Pre objavljivanja konačnih rezultata projektovano je da će leva koalicija imati jednog poslanika više, što bi Sančezu omogućilo da u drugom krugu glasanja dobija više glasova za, nego protiv, i da formira novu vladu.

U toj varijanti bilo mu je dovoljno da sedam poslanika Pudždemonove stranke Zajedno za Kataloniju budu uzdržani prilikom glasanja, ali sada to više nije dovoljno, već će Sančezu biti neophodna podrška katalonskog političara u egzilu.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz stranke Zajedno za Kataloniju posle izbora su rekli da će pregovarati sa Sančezom ukoliko on proglasi amnestiju sa sve koji su osuđeni posle referenduma o nezavisnosti Katalonije iz 2017. godine i, što je neuporedivo teži zahtev, ako se obaveže da će vlada dozvoliti novi referendum.

Na to je reagovala zamenica premijera Marija Hesus Montero, koja je poručila da će Socijalistička partija pregovarati samo „u okviru onoga što propisuje Ustav Španije“, a to isključuje mogućnost održavanja referenduma o nezavisnosti.

Ukoliko Sančez ne uspe da pronađe način da pridobije Pudždemona, novi izbori bi bili gotovo izvesni, jer Zajedno za Kataloniju svakako ne bi podržali vladu u koju bi ušli krajnji desničari iz partije Vox, koji tradicionalno imaju veoma čvrst stav prema Kataloniji.

BONUS VIDEO: Bajden će ponovo u trku za predsednika SAD: Stiže li ga Tramp ovog puta?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar