Zoran Pažin
Zoran Pažin Foto:Screenshot/Facebook/Vlada Crne Gore

Potpredsednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin rekao je da je tokom dijaloga Srpska pravoslavna crkva (SPC) otvorila pitanje da se ne koristi pojam "državna svojina" u članu 62. Zakona o slobodi veroispovesti.

Pažin je rekao da je crkva odbila sve predloge, kao što je ranije odbijeno da se zaključi temeljni sporazum što je sama SPC tražila.

„Jedini uslov bio je registracija crkve, jer nijedan takav sporazum Vlada do sada nije sklopila ni sa jednom neregistrovanom verskom zajednicom, a to nije uradila nijedna vlada na svetu. SPC je odbila i predlog premijera da se obustavi primena zakona dok traju postupci pred redovnim sudovima i sudom u Strazburu. Ostaje nada da će SPC u narednom periodu preispitati svoje pravne i političke argumente i svoje mesto u demokratskom društvu“, rekao je Pažin.

Potpredsednik Vlade kaže da im nije jasna bojazan SPC od registracije.

„Jer sve verske zajednice su se evidentirale u odgovarajući javni registar i to nije nijednoj verskoj zajednici nije bio problem, pa ni Katolička crkva u Crnoj Gori ne postoji od juče na ovim prostorima“, podsetio je Pažin.

Ta bojazan, smatra Pažin, ima neke druge povode „koji nama nisu najjasniji“.

„Registracijom se potvrđuje sopstveni pravni subjektivitet i uvažava pravni poredak države u kojem se ostvaruju verska prava“, smatra crnogorski vicepremijer.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar