Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Doktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nevenka Pavličić obratila se predsedniku Nacionalnog koordinacionog tijela tražeći od njega da izda nalog da se zatvori kovčeg mitopolita Amfilohija, ocenjujći da je obred, u kom hiljade ljudi ljube njegovo telo, leglo zaraze.

Veliki broj građana okupio se danas ispred Hrama Hristovog vaskrsenja da dočeka posmrtne ostatke mitropolita Amfilohija, i u mimohodu oda poslednju počast.

„Ne znam koliko ste moćni, ali znam da ste u obavezi prema svima nama građanima Crne Gore da se u svim trenucima ponašate kao prema jednakima jer ste predsednik NKT-a“, navodi se u obraćanju Pavličić.

Doktorica smatra je da svako treba da se sahranjuje po jednakim pravilima, „a ne da pravimo hepeninge i promocije za lidere drugih zemalja“.

„Suprug moje prijateljice je u plastičnoj kesi iznet iz KCCG-a i imala je 15 minuta da se oprosti ona i dvoje dece od pokojnika koji je imao 57 godina, na Čepurcima. Roditelji nisu mogli da vide svoje dete“, naglasila je Pavličić i apelovala da NKT reaguje.

„Dosta je toga više, jer uljudnost se tumači kao slabost i nemoć, a beskrupuloznost kao ispravni i pravi put. Zato Vas lično kao zdravstveni radnik i profesionalac molim da reagujute kako biste reagovali prema svakom građaninu Crne Gore“, zaključila je doktorica Pavličić.

NKT: IJZ da dodatno upozori MCP na sve uočene epidemiološke rizike

 

Iz NKT su kazali da nakon što je prof. dr Nevenka Pavličić zatražila pismom od NKT izdavanje naloga za zatvaranje kovčega preminulog mitropolita Amfilohija, predsednik NKT Milutin Simović sugerisao je da IJZ u direktnom kontkatu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, na osnovu juče i danas uočenih epidemioloških rizika u okviru obreda, dâ sveštenstvu dodatne jasne preporuke.

„Predsednik NKT je zahvalio profesorici Pavličić na inicijativi. Dr Pavličić je izrazila nadu da će je predstavnici Srpske pravoslavne crkve prihvatiti i realizovati u praksi preporuke IJZ zbog građana Crne Gore“, kazali su iz NKT.

Amfilohije će biti sahranjen u nedelju, 1. novembra nakon liturgije koju će služiti patrijarh Irinej.

U poslednja 24 sata u Crnoj Gori registrovano je 275 novih slučajeva infekcije virusom korona, a sedam osoba je preminulo, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Ukupan broj inficiranih virusom korona iznosi 3.957.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare