Vladimir Pavićević Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević ocenio je danas da je crnogorski predsednik Milo Đukanović, koji je uputio predlog predsednici Skupštine Crne Gore za skraćenje mandata i odbio predlog stare parlamentarne većine da prihvati Miodraga Lekića za mandatara nove vlade, ušao u novu krizu i da je to što je uradio, nezabeleženo do sada.

Pavićević je za Tanjug rekao da su građani Crne Gore očekivali da se Milo Đukanović pridržava, ne samo dobre demokratske prakse, nego i pravila koja su zapisana u Ustavu Crne Gore koja podrazumevaju da kada većina poslanika u skupštini dogovori da neka osoba bude mandatar, on kao predsednik države, ima obavezu da toj osobi da mandat da pokuša da sastavi Vladu Crne Gore.

– Milo je uputio jedno pismo predsednici skupštine i rekao da on nije stekao utisak da postoji osoba koja može da bude mandatar i da nema osobe koja ima takvu podršku, a svi u Crnoj Gori znamo da se većina poslanika dogovorila da Miodrag Lekić ima tu većinu da bude imenovan za mandatara – ukazao je Pavićević.

On tvrdi da je posle toga ubrzo, kako je rekao, prostrujila vest da je Milo Đukanović takvim ponašanjem krenuo stranputicom.

– Milo je sada ušao u novu krizu, sam je proizvodi, ekstremizuje i svoju stranku i sebe i šalje predlog skupštini da skrati sebi mandat, međutim, skupština može da odluči da ne skrati sebi mandat i onda se ponovo vraćamo na situaciju da vidimo ima li neko mandat za sastav nove vlade – prokomentarisao je Pavićević.

To što je Milo uradio, to je, kako je rekao Pavićević, nezabeleženo do sada.

– Ima i druga stvar, da je Dritan Abazović iz Vašingtona javio da Miodrag Lekić ima podršku i URA. Nije to jedina vest koju je poslao iz Vašingtona, druga je da i Demokratski front može da bude u vladi. To onda znači da se i na zapadnim adresama konstatovalo da je i Dmeokratrski front u odnosu na Milov DPS više demokratska opcija – konstatovao je Pavićević.

***

BONUS VIDEO: Đukanović o fotografiji sa Vučićem i Dahlanom: Nastala u kući predsednika Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar