Foto: EPA-EFE/STEPAN POGHOSYAN/PHOTOLURE MANDATORY CREDIT

U prestonici Jermenije i danas se održava protest pristalica opozicije, koje ni kiša nije sprečila da ponovo izađu na Trg slobode u centru grada. Oni zahtevaju ostavku premijera Nikola Pašinjana.

Predstavnik stranke „Dašnakcutjun“ Gegam Manukjan izjavio je da opozicione snage nastavljaju da zahtevaju hitnu ostavku Pašinjana.

„Smena zvaničnih lica neće nam skrenuti pažnju sa glavnog zahteva – Nikol Pašinjan mora da ode“, poručio je Manukjan.

On je optužio premijera Jermenije za to što policija primenjuje grubu silu i represiju.

Za razliku od ranijih protesta, demonstranti ovoga puta nisu blokirali saobraćaj u gradu.

Juče je u Jermeniji smenjen ministar odbrane. Mesto Davida Tonojana zauzeo je novi ministar Vagaršak Arutjunjan. Predstavljajući ga vojnom kolektivu, Pašinjan je izjavio da je neophodna reforma vojske.

Neredi i protesti u Jerevanu počeli su tokom noći 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona.

U Jermeniji je ovo shvaćeno kao neosnovana odluka o kapitulaciji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u petak saopštio da će Rusija poslati delegaciju u Azerbejdžan i Jermeniju, čiji će zadatak biti da razmotri najaktuelnija pitanja koja se tiču implementacije trilateralnog sporazuma o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar