Foto: Tanjug/AP /Efrem Lukatsky

Pas koji je obučen da traži mine, zaslužan je za otkrivanje više od 200 eksploziva od početka rata u Ukrajini. Ova životinja je dobila orden za svoje zasluge u zemlji.

Patronu, dvoipogodišnjem Džek Rasel terijeru, je nagradu uručio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na svečanosti u Kijevu.

Terijer čije ime na ukrajinskom znači „municija“, nanjušio je ruske mine i eksploziv u severoistočnom gradu Černigovu i postao je maskota Državne službe za vanredne situacije, prenosi Gardijan.

Foto: Tanjug/AP /Efrem Lukatsky

On je postao nacionalni simbol otpora Ukrajine protiv Rusije i redovno se pojavljuje u video snimcima na zvaničnim ukrajinskim kanalima na drutvenim mrežama.

Zelenski je uručio nagradu Patronu i njegovom vlasniku Mihailu Ilijevu na konferenciji za novinare zajedno sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom koji je u nedelju bio u poseti Kijevu.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok je Patronu uručena nagrada, Trudo se potapšao po džepu kao da traži poslastice za pse. Zelenski je opisao psa kao „divnog malog sapera“ odnosno vojnog inženjera.

„Danas želim da nagradim one ukrajinske heroje koji već čiste našu zemlju od mina. I zajedno sa našim herojima, tu je i divni mali saper – Patron – koji pomaže ne samo u neutralisanju eksploziva već i uči našu decu neophodnim bezbednosnim pravilima u oblastima gde postoji opasnost od mina“, naveo je Zelenski nakon ceremonije.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)