Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Malenica najavio je danas novčane kazne za nesprovođenje kovid potvrda u visini od 4.000 do 6.700 evra za odgovornu osobu.

Pročitajte još:

On je na konferenciji za novinare posle sastanka vladajuće većine u Zagrebu rekao da se proteklih dana radilo na izmenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

„Jasno smo definisali šta znači javno pravno telo koje je dužno da obezbedi sprovodjenje zakona, posebno u delu koji je aktuelan obaveza predočenja ovlašćenoj osobi dokaza o testiranju, prebolenju ili vakcinisanju“, rekao je Malenica.

Ministar je dodao da su predvidjene kazne za odgovorne osobe koje ne poštuju odredbe zakona, odnosno novčane kazne od 30.000 do 50.000 kuna.

Upitan kako će se odnositi prema kabinetu predsednika Zorana Milanovića, budući da je predsednik, iako je sam vakcinisan i buster dozom, rekao da se tamo neće proverati kovid potvrde, Malenica je odgovorio da je u kabinetu predsednika odgovorna osoba šef kabineta i da od svih očekuje da poštuju zakon.

Ministar zdravlja Vili Beroš oštro je kritikovao subotnji protest protiv kovid mera istaknuvši da je na on „iznedrio novi moto – misli na sebe, ugrozi druge“.

„Nemojte da budete licemeri, nemojte da izbegavate testiranje ili vakcinisanje, a na kraju da kucate na vrata preopterećenog zdravstvenog sistema“, poručio je ministar na konferenciji za novinare.

U Hrvatskoj su nedavno uvedene kovid potvrde u javne i državne institucije za zaposlene i za korisnike tih ustanova, pošto su početkom oktobra uvedene u zdravstvo i u ustanove socijalne zaštite.

Osobe koje nisu vakcinisane ili prebolele kovid-19 u poslednjih godinu dana, moraju da imaju negativan test. Za zaposlene je on zasad besplatan i mora se radi dva puta sedmično. Obaveza posedovanja kovid potvrda u školama važi samo za zaposlene, a ne i za učenike.

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)