Foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool/ AP

Da su reči "invazija", "rat" i "zločin" zabranjene u Rusiji već mesecima je poznato svetskoj javnosti, ali oni koji svakodnevno vode računa o načinu izveštavanja, ali i mišljenja su ruski novinari. Dok većina njih što zbog istinskog uverenja, što zbog borbe za egzistenciju slepo prati naredbe Kremlja, pojavili su se oni koji su odlučili da kažu glasno "njet" ruskom predsedniku. Tako su se na portalu Lenta, donedavnom megafonu Kremlja, pojavili tekstovi koji jasno optužuju Vladimira Putina za zločine u Ukrajini.

U članci na sajtu Lenta.ru ruski predsednik Vladimir Putin nazvan je „jadnim paranoičnim diktatorom“, koji vodi „najkrvaviji rat 21. veka“.

„Morali smo to da uradimo danas. Želili smo da podsetimo sve za šta su se naši dedovi borili na ovaj prelep Dan pobede – za mir“, rekao je Jegor Poljakov (30), jedan od autora članka.

Foto: Tanjug/Anton Novoderezhkin, Sputnik, Kremlin Pool/AP

Tokom govora pred 11.000 vojnika na Crvenom trgu, Putin je pokušao da opravda invaziju na Ukrajinu, povezujući trenutne borbe sa sovjetskom pobedom u Drugom svetskom ratu, prenosi Gardijan.

„Ne radi se o tome na Dan pobede. Obični ljudi umiru, žene i deca umiru u Ukrajini. S obzirom na retoriku koju smo videli, ovo neće prestati. Ovo više nismo mogli da prihvatimo, ovo je bila jedina ispravna stvar koju smo mogli da uradimo“, rekao je Poljakov za Gardijan.

Foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool/ AP

Poljakov, koji radi kao reporter u Lenti, rekao je da su on i njegova koleginica Aleksandra Mirošnikova objavili više od 40 članaka koji kritikuju Kremlj i njegove vojne akcije u Ukrajini. Članci su od tada uklonjeni, ali im se može pristupiti preko alata za veb arhivu.

Lenta, jedna od najvećih portala u zemlji sa više od 200 miliona posetilaca mesečno, bila je deo propagandne mašinerije koja se koristi da se opravda ruska invazija na Ukrajinu. Lenta je u vlasništvu Ramblera, medijske grupe koju je 2020. godine kupila Sberbanka, inače najveća banka koja je u državnom vlasništvu i pod sankcijama SAD i Velike Britanije.

Naslovi članaka koje su Poljakov i Mirošnjikova napisali i objavili u ponedeljak ujutro uključivali su „Vladimir Putin je lagao o planovima Rusije u Ukrajini“, „Ruska vojska se pokazala kao armija lopova i pljačkaša“ i „Rusija ostavlja leševe svojih trupa u Ukrajini“.

Vladimir Putin Foto: Sputnik/Anton Novoderzhkin/Pool via REUTERS

Poljakov je rekao da je svaki članak nestao iz „informacija dostupnih na internetu“, za koje je rekao da mu obično nije dozvoljeno da ih koristi s obzirom na „uredničku poziciju“ medija i stroga pravila cenzure koja u stvari onemogućavaju nezavisno izveštavanje.

Poljakov i Miroškina su takođe objavili lično pismo na sajtu u kojem su pozvali čitaoce: „Ne bojte se! Ne ćutite! Uzvratite udarac, niste sami, ima nas mnogo! Budućnost je naša!“

PROČITAJTE JOŠ:

To je prvi veliki čin protesta u ruskim državnim medijima otkako je Marina Ovsjanikova, urednica na Prvom kanalu, sredinom marta upala u studio dok su se emitovale večernje vesti i podigla transparent na kom je pisalo „Zaustavite rat“.

Ukazujući na nedavne zakone koje je uvela Rusija sa ciljem gušenja antiratnog neslaganja, Poljakov je rekao da je sada zabrinut za svoju bezbednost. Rusija je donela niz zakona prema kojima je „širenje lažnih informacija“ o ruskoj vojsci delo za koje je predviđena novčana ili zatvorska kazna od 15 godina. Ruske vlasti su već optužile 46 osoba po takvim zakonima od kojih je 14 sada iza rešetaka.

„Naravno da se bojim. Ne stidim se da to priznam, ali znao sam šta radim, kakve bi posledice mogle da budu“, rekao je Poljakov.

BONUS VIDEO: Parada pobede u Moskvi i govor Vladimira Putina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare