Foto: EPA-EFE/VATICAN MEDIA HANDOUT

Papa Franja danas je od 18 do 19 sati u Vatikanu održao molitvu protiv pandemije i koronavirusa.

Podelio je i papinski blagoslov Urbi et orbi koji se inače deli samo za Uskrs i Božić. Tada je Trg svetog Petra prepun vernika iz celoga sveta.

Danas je Trg bio prazan, a Papa je bio jedina osoba na njemu.

Papa je ocenio da je  koronavirus stavio celo čovečanstvo „u isti čamac“ i u dramatičnoj molitvi urgirao da svet krizu posmatra kao test solidarnosti i podsećanje na osnovne vrednosti.

Papa je, govoreći sa stepenica bazilike Svetog Petra, održao vanrednu molitvu „Urbi et orbi – gradu i svetu“, nešto što se normalno događa dva puta godišnje, prenosi Rojters.

To (korona) je preuzelo naše živote, ispunjavajući sve zaglušujućom tišinom i teskobnom prazninom koja zaustavlja sve dok prolazi, osećamo ga u vazduhu. Našli smo se uplašeni i izgubljeni, rekao je poglava Rimokatoličke crkve.

Vatikan je nazvao bogosluženje „Izuzetna molitva u vreme pandemije“, navodi Rojters, uz podsećanje da je u Italiji od koronavirusa dosad umrlo više od 9.000 ljudi.

Papa Franja je pohvalio i blagoslovio doktore, medicinske sestre i tehničare, zaposlene u supermarketima, čistače, transportne radnike, policiju, volontere, ocenivši da ti ljudi, iako ni poznati u svetu, niti bogati, sada ispisuju odlučujuće događaje u životima svih.

Verski vođa skoro 1,3 milijarde rimokatorika rekao je kako Bog traži od svakoga da se probudi i pokaže solidarnost i nadu, da pokaže snagu, podršku i svrhu u ovim satima „kada se čini da sve batrga“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram