Foto: EPA-EFE/VATICAN MEDIA

Papa Franja je upozorio da svetski bogataši ne bi smeli da dobiju prioritet kada se pronađe vakcina za koronavirus.

“Pandemija je kriza. Iz nje ne izlazite isti – ili budete bolji ili gori“, izjavio je Franja tokom audijencije u Vatikanu.

“Moramo da izađemo bolji iz pandemije Kovida 19″, rekao je papa.

On je dodao da posle pandemije, svet ne može da se vrati normalnom stanju ako normalnost znači socijalnu nepravdu i degradaciju prirodne sredine.

„Koliko bi tužno bilo ako bi prioritet za vakcinu protiv Kovida 19 dobili bogati“, konstatovao je papa Franja.

„Bilo bi žalosno ako bi ova vakcina postala vlasništvo jedne ili druge zemlje, umesto da bude univerzalna i za sve“, poručio je poglavar Rimokatoličke crkve iako nije označio nijednu posebnu zemlju, javlja Glas Amerike.

Papa je takođe rekao da bi bilo skandalozno ukoliko bi ekonomska pomoć koja je u toku, a uglavnom se oslanja na sredstva iz javnog budžeta, na kraju oživela industrije koje ne pomažu siromašnima niti zaštiti životne sredine.

Papa smatra da odgovor na pandemiju treba da bude dvostruk. Sa jedne strane „neophodno je naći lek za tako mali, ali strahovito snažan virus koji je ceo svet bacio na kolena.“

S druge strane „moramo da lečimo veliki virus, virus socijalne nepravde, nejednakosti, marginalizacije i nedovoljne zaštite najslabijih“, rekao je Franja.