Angela Merkel Foto:EPA-EFE/MICHAEL TIMM

Angela Merkel provela je dugih 16 godina na poziciji kancelara Nemačke, jedne od najbogatijih zemalja Starog kontinenta. Zemlja se sada priprema ua oproštajnu žurku čelične kancelarke koja je oblikovala evropsku političku scenu decenijama. Za svoju proslavu Merkel je odabrala omiljeni bend, koji će svirati njene tri najdraže pesme.

Svečana ceremonija biće održana u četvrtak i na njoj će prisustvovati „samo“ 200 zvanica zbog pandemije virusa korona.  Među njima će biti 52 ministra iz prethodne četiri vlade koje je Merkelova vodila. Iako je decenijama jedna od glavnih figura na političkoj karti Evrope, Merkel je uspela da iznenadi javnost.

Na njenoj oproštajnoj zabavi sviraće orkestar Bundesvera, koji izvodi njene omiljene pesme. Jedna od želja odlazeće kancelarke je pesma „Zaboravio si film u boji“, koju je 1973. godine otpevala Nina Hagen, poznata kao „majka panka“.

Angela Merkel
Foto:Georg Wendt / AFP / Profimedia

Druga pesma koju je „merkijaveli“ odabrala je „Trebalo bi da padaju crvene ruže“ koju izvodi ikona nemačke muzičke scene Hildegard Knef. Treća muzička želja Angele Merkel je „Sveti Bože, mi slavimo tvoje ime“, ekumenska hrišćanska pesma iz 18. veka.

POGLEDAJTE JOŠ:

Izbor kancelarke oduševio je građane, obzirom na to da su njeni prethodnici birali klasičnije numere. Gerhard Šreder želeo je da čuje „My way“ Frenka Sinatre, dok je pre njega Helmut Kol otišao sa funkcije uz taktove Betovenove „Ode radosti“.

Merkel će uskoro predati kancelarsku funkciju nakon dugih 16 godina. Njen naslednik Olaf Šolc dolazi iz redova socijaldemokrata, a obavljao je funkciju ministra finansija u poslednjoj vladi koju je predvodila Merkelova. Ona je od izbora koji su održani u septembru na čelu tehničke vlade.

Očekuje se da će Olaf Šolc na funkciju stupiti do 8. decembra, što će označiti konačan kraj vladavine Angele Merkel.

BONUS VIDEO Angela Merkel u Beogradu – poruke i nasleđe

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar