Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Palestinska uprava započela je danas kampanju imunizacije i prvo će se protiv koronavirusa vakcinisati zdravstveni radnici, oboleli od karcinoma, bubrežne insuficijencije i stariji od 75 godina.

Pročitajte još:

Juče je objavljena fotografija palestinskog predsednika Mahmuda Abasa kako prima vakcinu, ali u medijima se postavlja se pitanje da li je on fotografisan sinoć ili tri nedelje ranije.

Tada su se pojavile kritike da je prvim vakcinama Moderna i Sputnjik V, koje su stigle na Zapadnu obalu u februaru, imunizovano palestinsko rukovodstvo, uključujući mladje od 65 godina i fudbalske reprezentativce.

Više 60.000 doza vakcina Fajzer i AstraZeneka namenjenih Palestinskoj upravi stiglo je u sredu u Ramalu na Zapadnoj obali preko izraelskog međunarodnog aerodroma kraj Tel Aviva.

Oko 20.000 doza iz tih zaliha je istog dana isporučeno drugoj palestinskoj teritoriji, pojasu Gaze na obali Sredozemnog mora.

Pročitajte i:

Palestinci su se snabdeli vakcinama preko programa Kovaks namenjenog siromašnijim zemljama, a očekuje se da im bude isporučeno ukupno oko 400.000 doza Astrazeneke.

Pojas Gaze takođe je dobio oko 60.000 ruskih vakcina Sputnjik V koje su finansirali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i oko 2.000 doza istih vakcina od Palestinske uprave.

Izrael je u međuvremenu počeo da vakciniše Palestince, koji rade u toj zemlji, na kontrolnim punktovima i industrijskim zonama na Zapadnoj obali, te pograničnom području i do sada je više od 100.000 palestinskih radnika primilo jednu dozu vakcine.

„Pre isporuke u sredu Palestinska uprava je dobila samo 12.000 vakcina, 2.000 doza Moderne iz Izraela i 10.000 ruskih Sputnjk V, a od toga je 2.000 poslato u Gazu i 200 u susedni Jordan“, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

U pojasu Gaze zdravstveni zvaničnici su potvrdili više od 57.000 zaraženih koronavirusom i 574 smrtnih slučajeva.

Na Zapadnoj obali zabeleženo je 156.000 infekcija, a više od 2.000 obolelih je umrlo.

Na te dve teritorije živi oko pet miliona Palestinaca.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar