Foto:privatna arhiva Vinny Smith

Surogat majke još uvek su tabu tema u mnogim zajednicama. Na njih se uglavnom odlučuju parovi koji nisu uspeli da se ostvare kao roditelji posle bezbroj pokušaja neuspelih vantelesnih oplodnja. Na ovu opciju iz navedenih razloga odlučili su se Bjanka i Vini Smit. Ipak po dolasku u ukrajinksu bolnicu, u kojoj se nalazila surogat majka njihove dece, shvatili su da se tamo dešava prava zloupotreba porodilja.

Pročitajte još:

Ovaj bračni par na Fejsbuku pronašao je najveću ukrajinsku surogat kompaniju koja je garantovala bezbednost beba.

„Platite oko 40.000 funti i dobijete bebu. Zamenjuju davaoce sperme ili surogat majke sve dok ne uspe oplodnja. Pomislili smo, pa, savršeno“, kaže Bjanka.

Na ovaj korak odlučili su se nakon osam godina pokušavanja sa vantelesnom oplodnjom.

Devet meseci kasnije ushćeni proveravali su neophodne papire i spremali se za put. Pripremili su i odeću za novorođenčad, pakete pelena, flašice, konzerve mleka za bebe u prahu… Trebalo je da putuju u Ukrajinu na nekoliko nedelja i da se iz nje vrate kao roditelji, sa dečacima, blizancima.

Međutim, po sletanju u Ukrajinu, doživeli su pravu noćnu moru.

Tamo su iz prve ruke videli istinske razmere šokantne trgovine bebama. Žene su držane u  porodilištu bez klima uređaja „poput stoke“.

Morale su da se umivaju vodom iz flaša u prljavim toaletima, u kojima nije bilo tuševa. Na to se nisu žalile, jer su se plašile odmazde od porodica.

Foto: Shutterstock

Smitovi su od tada otkrili da se žena koja je nosila njihovo dete, neudata majka dvoje dece, poreklom iz ruralne Ukrajine, u operacionoj sali u kojoj joj se daje hitna transfuzija krvi, jer porođaj nije prošao najbolje.

Osećaju krivicu

Oni se i dalje osećaju krivima zbog onoga kroz šta je ona prošla.

„Bilo nam je teško da otkrijemo kako se tačno sa njima postupalo zbog jezičke barijere“, kaže Bjanka.

Foto:privatna arhiva Vinny Smith

„Ali svi koje sam potom upoznala, a koji u koristili usluge ove kompanije, bili su šokirani“, dodaje.

Nesvesno učinili zlodelo

Neizbežna činjenica je da je par, koji je poreklom iz Čeltenhama, nesvesno podstakao skandaloznu međunarodnu trgovinu surogat majkama u Ukrajini vrednu milijardu funti.

„Obožavamo svoje dečake, ali još uvek razmišljamo o tome“, kaže Bjanka.

Foto:privatna arhiva Vinny Smith

„Da smo samo znali kako se odnosi prema njoj, učinili bismo sve da ne prođe tako. Rodila mi je dete, a nisam je sapsila pakla“, dodaje.

„Komercijalno surogat majčinstvo“

Ukrajina je jedno od retkih mesta na svetu gde je dozvoljeno komercijalno surogat majčinstvo, jer su ga Kambodža, Indija, Nepal i Tajland poslednjih godina zabranile zbog nasilnog tretmana nad ženama.

Neke zemlje, poput Španije, odbijaju da registruju decu rođenu iz surogata u Ukrajini zbog sličnih problema.

Foto;Shutterstock

Bez takvih ograničenja u ostalim zemljama, desetine visoko organizovanih ukrajinskih kompanija mogu slobodno da ciljaju na tržište Velike Britanije. Za kampanje koriste marketinške video zapise na kojima su srećni britanski parovi sa bebama. Uveravaju kupce da sa njihovim surogat majkama postupaju „kao sa dijamantima“.

Ali brutalna stvarnost jeste ta da se žene tokom poslednjih nedelja trudnoće često drže pod „nadzorom“, zabranjuje im se kontakt sa partnerima i bližnjima i prisiljavaju ih da žive kao pod policijskim časom, suočene sa pozamašnim novčanim kaznama ako prekrše pravila.

Neki su posle porođaja ostaju u strašnim bolovima, sa ogromnim medicinskim računima, a mnoge nakon komplikacija nikada više ne mogu da zatrudne.

VIP program „zagarantovane bebe“

Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Iako im je za ovo plaćeno oko 10.000 funti da nose bebe za strane parove, što je više dvostruko više od prosečne godišnje plate, cena njihovih mentalnih i fizičkih bolova je nemerljiva.

Bjanka, koja živi u Kozumelu u Meksiku, u kom njen suprug Vini radi kao vojni savetnik, kaže kako su oni pokušali da prihvati činjenicu da neće imati decu.

Tada je saznala za ukrajinski VIP program „zagarantovane bebe“ za 43.000 funti.

„Sve je izgledalo savršeno – bili smo uzbuđeni“, kaže.

krijumcarenje novorodjencadi beba
Iustracija Foto:Shutterstock

Tri meseca kasnije, otišli su se u Kijev radi depozita Vinove sperme i da bi izabrali donora jajnih ćelija iz baze podataka koja je sadržala slike i video snimke ukrajinskih žena i detalje poput boje očiju, visine i težine, obrazovanja i zanimanja.

Njihova surogat majka bila je 29-godišnja pekarka.

„Znala sam da to radi zbog novca, ali to me nije bilo briga. Imam drugaricu u SAD-u koja je četiri puta bila surogat majka zbog novca. Nisam to doživljavala kao eksploataciju“, kaže Bjanka.

Potom su se sastali sa njom, potpisali papire i uplatili depozit. Sledećeg meseca, od donatorke je uzeta jajna ćelija i ona je zatrudnela sa blizancima. Sledećih nekoliko meseci jedini kontakt sa njom imali su preko Skajpa.

Foto:Shutterstock

„Otkrili smo da su samo njen dečko i deca znali za surogat majčinstvo. Mnogi to rade u tajnosti, jer se lokalci na to ne gledaju blagonaklono“, kaže Bjanka.

U Ukrajini se sve rasplelo

Kako se približavao datum rođenja beba, u julu 2017. godine, „sve je počelo da se raspliće“.

„Kada smo stigli u Ukrajinu rekli su nam da ćemo imati luksuzni stan, a on je zapravo bio prljav, ma apsolutno odvratan. Definitivno nije bilo okruženje za novorođenu bebu“, kaže Bjanka.

Par se požalio agenciji i zatražio čistačicu, ali kako je ona to uradila traljavo, sami su očistili stan.

Foto: Shutterstock

Rečeno im je i da je njihova surogat majka poslednjih nekoliko nedelja trudnoće živela u stanu u Kijevu kako bi je mogli da je paze i osiguraju da trudnoća proteče dobro.

Ipak, to nije bio slučaj.

„Ispostavilo se da je bila u porodilištu gde kao stoku drže sve surogat majke pre nego što se porode. Ovo smo otkrili tek nakon rođenja naših beba“, kaže Bjanka.

Foto:EPA-EFE/MARTON MONUS

Žena se porodila prirodnim putem, a Bjanki nije bilo dozvoljeno da prisustvuje porođaju.

Osoblje je odmah odvelo bebe. Ni surogat majka ni Bjanka ih nisu prve držale.

„Bila sam uplašena da ih držim u slučaju da ih slomim“, kaže ona.

„Iako su bebe bile savršenog zdravlja, rečeno nam je da moramo ostanemo nedelju dana. Tek smo naknadno saznali da je to zbog toga što joj je trebalo nekoliko transfuzija krvi“, kaže Bjanka.

Foto:EPA/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT

Par je smešten u improvizovanu sobu sa bebama.

„Ostali smo na surogat odeljenju, pa smo tako i videli i druge surogat majke. Bilo je vrelo bez klima uređaja, usred leta“, kaže.

Na odlasku obe plakale

Kada je došlo vreme da par krene sa bebama, Bjanka kaže da su ona i surogat majka plakale.

„Bila sam joj izuzetno zahvalna, ali takođe sam mogla da zamislim će da se oseća prazno nakon što je devet meseci nosila dečake, a zatim ih se odrekla“, objašnjava ona.

„Napustila je bolnicu plačući. Pitala sam je da li bi to ponovila, a ona je rekla da ne bi i da je previše boli srce“, priseća se Bjanka.

Pravila za surogat majčinstvo  u Ukrajini

U Ukrajini, ne može svako dobiti dete na ovaj način, već postoje jasno definisana pravila.

Naime, samo heteroseksualnim parovima dozvoljeno je da koriste surogat majke u Ukrajini i oni moraju da imaju medicinski razlog zašto ne mogu da dobiju sopstvenu decu. Između budućih roditelja i deteta mora da postoji neka genetska veza, bilo preko sperme ili jajne ćelije. Žene koje nose dete moraju da potpišu ugovor kojima se odriču prava i zadržavanje bebe nakon rođenja.

Surogat majka ne sme da se obrati novinarima, borcima za ljudskim prava ili javnim organizacijama, a ukoliko to učini kažnjava se sa 22.000 funti. Takođe moraju i da se strogo se pridržavati dijete, određenog načina života i režima rada, odmora od fizičkog i emocionalnog stresa. Ne može čak ni da se „kupa ili sunča“ bez pristanka roditelja, agencije i lekara.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare