Turska Karamanmaraš zemljotres Foto:Anđela Krstović/Nova.rs

Nemoguće je verno preneti čitaocima sve prizore i emocije koje su reporteri Nova.rs zabeležili prethodnih dana u Turskoj. Kako se uvek namesti, serija razornih zemljotresa najviše je štete nanela onima koji inače u životu nemaju mnogo, sem porodice i krova nad glavom. Surova igra sudbine se postarala da ostanu i bez toga. Nemerljivu tugu i bol na njihovim licima zadnjih dana menjaju bes i revolt na sve one koji su ih izneverili. Na to prava i te kako imaju. Istinske posledice katastrofe u Turskoj, strahuju mnogi, nisu još poznate jer apokalipsa u punoj razmeri tek treba da se dogodi u narednim danima, nedeljama i mesecima.

Foto: Profimedija/Nova.rs

Iako nemaju više svoje domove, stvari, hranu, vodu i ono najbliže – svoje voljene, građani Turske su prvih nekoliko dana od najjačih potresa sa strpljenjem, zahvalnošću i osmehom dočekivali sve one koji dolaze da pomognu. Tu ubrajaju i novinare, koji će učiniti da se njihov glas čuje, a fotografije obiđu svet u meri u kojoj je to moguće.

Od samog početka našeg boravka u Turskoj, nailazili smo samo na poniznost i zahvalnost kod ljudi svih uzrasta, bez obzira na ličnu tragediju kroz koju prolaze.

Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Sa suzama u očima, često i osmehom na licu, govorili su nam o patnji koju proživljavaju, a koja im je došla neočekvano – popuz snažnog udara vetra u samu zoru.

Prvi jak zemljotres zatresao je Tursku u ponedeljak 6. februara u 4.15 ujutru. U narednim satima usledilo je još nekoliko potresa. Nemoguće je sada znati koliko naknadnih podrhtavanja tla se dogodilo prethodne nedelje u ovoj zemlji, ali i susednoj Siriji.

Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

U Hataju, gradu koji je skoro potpuno uništen i još dugo vremena neće biti bezbedan za život, razgovarali smo sa Sulejmanom, koji sa porodicom živi u obližnjem parku.

Potres ga je, kao i milione drugih, zatekao u krevetu. Trospratna kuća u kojoj je živeo potpuno je uništena, ali je sa decom uspeo da se izvuče iz ruševina. Neki, pak, nisu. Njegova majka i otac ostali su zaglavljeni danima.

Turska Novi Hataj zemljotres Foto:Anđela Krstović/Nova.rs

Spasioci su naposletku uspeli da ih izvuku i oni su u teškom stanju transportovani u bolnicu u Istanbulu. Sulejman sada ne zna šta se sa njima dešava, jer u parku u kom spava nema dovoljno signala da telefonom pronađe bolnicu u kojoj su mu roditelji.

Uprkos svemu, Sulejman je zahvalan – deca su mu zdrava i spavaju pored njega. Zašto je ova priča važna? Jednostavno, zbog mnogih koji nisu imali trunčicu sreće koju je imao Sulejman.

Turska Novi Hataj zemljotres Foto:Anđela Krstović/Nova.rs

Na njihovim licima, tugu sada nadjačava bes jer su ostavljeni na milost i nemilost surovoj sudbini. I to je jedan deo apokalipse koji tek očekuje Tursku.

Građani sa kojima smo u Hataju razgovarali saglasni su u jednom – pomoć nije stigla na vreme. Satima i danima nakon potresa, bili su primorani da sami kopaju po ruševinama, u potrazi za članovima porodice. U isto vreme, spavali su u parkovima i palili vatru da se zagreju tokom ledenih noći.

Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Da pomognu, stizali su samo retki, i to volonteri iz Istanbula i Ankare koji su donosili hranu i ćebad. Danima kasnije, kada je po njihovom mišljenju već bilo prekasno, stigli su spasioci, policija i nešto vojske. Razumljivo, kada je u pitanju katastrofa ovih razmera, nemoguće je pomoći svima i stići u apsolutno svaki grad i mesto.

Ali, za one koji su bili zaglavljeni u ruševinama i za one koji su gajili nadu da će im izvući voljene, nikakvo opravdanje ne može da izbriše razočarenje i bes.

Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Upavo to su emocije koje sada prevladavaju, naročito u Karanmarašu – gradu koji se sastoji iz meštovitog stanovništva Sirije i Turske. Svoj bes u tim trenucima mogu da iskale samo na spasioce jer do države ne mogu. Ta ista država je obećala da će svima pomoći i da će gradovi biti ponovo izgrađeni za samo godinu dana, ali na terenu niko u to ne veruje.

Iz tog razloga, spasilačke ekipe iz Nemačke i Austrije donele su odluku da se povuku. Sada postaje previše opasno i za njih. Oni koji su danima gladni, žedni i promrzli, imaju sve manje strpljenja i takta da čekaju pomoć. Mnogi zato odlučuju da pomognu sami sebi, na koji god način to mogu.

Turska Novi Hataj zemljotres Foto:Anđela Krstović/Nova.rs

Na gotovo svakom koraku sada se u vazduhu osećaju tenzija i bes, koji prete da dodatno eskaliraju ionako poražavajuću situaciju u Turskoj.

Najgore od svega je što to sada niko ne pokušava da spreči.

Kad dođe ono najgore

Lokalci nam kažu – dobro je što ste tu, ali i vi ćete da odete. U ovoj rečenici staje sav strah i nemoć koju građani Turske sada osećaju. I dalje su svetska tema broj jedan, pomoć pristiže, spasioci ostaju na terenu, a novinari žele da čuju njihovi priču. Ipak, mnogi su otišli prvih par dana nakon potresa, a ubrzo će Tursku napustiti i oni koji su trenutno tu.

Turska Karamanmaraš zemljotres Foto:Anđela Krstović/Nova.rs

Pojedini spasioci su počeli da se povlače, novinari svoje izveštavanje privode kraju, a oni ostaju – sami. U trenucima kada se svet bude zasitio mučnih prizora iz Turske, njima će biti najgore. Jer, tada zaista više neće imati ko da ih čuje.

Pročitajte još:

Ono što je još gore, približava se momenat kada više neće biti nade za one koji su ostali u ruševinama.

„Sve će ovo biti groblje“, rekao nam je stariji čovek u Hataju, dok je pomagao spasiocima da pomere ruševine njegovog nekadašnjeg doma.

I zaista, kada svi budu otišli, a beživotna tela počnu da preplavljuju gradove poput Hataja, očaj i bes će biti samo veći. Stanovnici Turske u najugroženijim područjima sada žive u strahu od zaborava, nemoći, zdravstvene krize, ali i jedni od drugih. Jer nikad se ne zna na šta očaj čoveka može da natera.

BONUS VIDEO U zemljotresu u Turskoj i Siriji više od 22.000 mrtvih. Bledi nada da u ruševinama ima preživelih