Ukrajinska vojska Ukrajina
Ukrajinska vojska Foto:REUTERS/Maksim Levin

General brigadir Oleksandr Tarnavski procenjuje da je Rusija posvetila 60% svog vremena i resursa u izgradnju prve odbrambene crte i samo 20% u drugu i treću liniju jer Moskva nije očekivala da će ukrajinske snage proći prvu liniju, piše Index.

„Sada smo između prve i druge linije odbrane“, rekao je on u svom prvom intervjuu za Observer nakon proboja, piše Index.hr.

Ukrajinske snage se sada gomilaju na obe strane proboja i konsoliduju svoju poziciju na teritoriji zauzetoj u nedavnim borbama, rekao je on.

„U srcu ofanzive, mi sada završavamo uništavanje neprijateljskih jedinica koje pružaju pokriće za povlačenje ruskih trupa iza njihove druge linije odbrane“, rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Ogromno minsko polje danima je zarobilo ukrajinske trupe dok su anti-eksplozijski timovi polako čistili put kopnenim snagama za napad. Ruske trupe iza njega su „samo stajale i čekale ukrajinsku vojsku“, gađajući vozila granatama i dronovima, rekao je on.

Prva linija odbrane takozvane Surovikinove linije nazvana je po ruskom generalu Sergeju Surovikinu koji je naredio izgradnju guste odbrane, kombinaciju rovova, miniskih polja i protivtenovskih prepreka uoči kontraofanzive.

Ali sada je ta barijera pređena, Rusi su prinuđeni na manevrisanje, a Ukrajinci su ponovo u svojim tenkovima i drugim oklopnim vozilima. U znak da Moskva oseća pritisak, premestila je snage na područje sa linija fronta unutar okupirane Ukrajine – Hersona na zapadu i Limana na severoistoku, ali i iz Rusije, rekao je on.

„Neprijatelj dovodi rezerve, ne samo iz Ukrajine, već i iz Rusije. Ali pre ili kasnije, Rusi će ostati bez svih svojih najboljih vojnika. To će nam dati podsticaj da napadamo više i brže“, rekao je Tarnavski. „Sve je pred nama“.

Stručnjak za tenkove po obrazovanju, Tarnavski je stekao impresivno iskustvo u borbi sa ruskim trupama otkako su prešle granicu 2022. Prošlog septembra postavljen je za komandanta snaga koje su se borile za oslobođenje Hersona; dva meseca kasnije grad je oslobođen.

Rusija Ukrajina rat, Peskov Foto:EPA-EFE/GOVERNOR OF PSKOV REGION

Postojale su nade u sličan brz napredak u letnjoj kontraofanzivi, koja ima za cilj da se probije do Azovskog mora, odseče ruske trupe u Hersonu i okupira Кrim od drugih snaga i preseče njihove linije snabdevanja.

Umesto toga, napad je trajao mesecima. Žrtve su se povećavale, ali linije fronta su bile statične, što je podstaklo nezadovoljstvo i kritike u zapadnim prestonicama koje su obezbedile oružje i obuku.

General je odbacio kritike, rekavši da više voli da proceni posao kada bude obavljen i zahvalio se Velikoj Britaniji i drugim saveznicima na podršci u obuci i naoružanju, uključujući tenkove Čelendžer koji su već na terenu. „Кada smo krenuli u kontraofanzivu… potrošili smo više vremena nego što smo očekivali na deminiranje teritorije“, priznao je on. „Nažalost, bilo nam je teško da evakuišemo ranjene. I to je takođe komplikovalo naš napredak.

„Po mom mišljenju, Rusi su verovali da Ukrajinci neće proći ovu liniju odbrane. Spremali su se više od godinu dana. Učinili su sve da ovo područje bude dobro pripremljeno“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Posledice ruskog napada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar