Predsednik Gabona Ali Bonga Ondimbu i dalje je u kućnom pritvoru, dok je njegov sin optužen za izdaju. To je posledica vojnog puča u ovoj naftom bogatoj afričkoj zemlji. Vojni oficiri, koji su u televizijskom obraćanju objavili „kraj dosadašnjeg režima“, rekli su da su preuzeli vlast jer ne priznaju rezultate izbora prema kojima je predsednik Ali Bongo osvojio treći mandat. Svrgnuti predsednik i njegova porodica više od pola veka su vladali Gabonom, tokom kojih su brojne afere vezivane za njiih.

Njegov sin Ali Bongo (64) preuzeo je dužnost 2009. godine, kada je Omar preminuo od srčanog udara dok se lečio od raka creva u Španiji.

Ali Bongo je rođen kao Alen Bernard Bongo u susednom Kongu-Brazavilu u februaru 1959. godine. Čak je i njegovo rođenje bilo kontroverzno – glasine, koje je on uvek negirao, kažu da je usvojen sa jugoistoka Nigerije u vreme rata u Bijafranu.

Foto: EPA-EFE/STR

Mladi Alen Bernard je još bio u osnovnoj školi kada je njegov otac Omar Bongo preuzeo kontrolu nad Gabonom 1967. godine.

„Nije rođen u predsedničkoj palati, ali skoro. Imao je oko osam godina kada je njegov otac postao predsednik“, rekao je Fransoa Golm, francuski istoričar i pisac o gabonskoj politici.

Sa devet godina, Ali Bongo je poslat u privatnu školu u luksuznom pariskom predgrađu Neuili, a kasnije na Sorbonu gde je studirao pravo.

Foto: EPA-EFE/STR

Alen Bernard je postao Ali, a njegov otac Omar 1973. godine, nakon što su prešli na islam – jedini članovi njihove porodice koji su to učinili. Prelazak na islam viđen je kao način za privlačenje investicija iz muslimanskih zemalja. Ali stariji Bongo, koji je ranije bio animista i nije kršten u hrišćanskoj veri, takođe je naveo duhovne razloge za svoje obraćenje.

Ali Bongo je služio u vladi svog oca kao ministar odbrane 10 godina. Pre toga, njegovo prvo imenovanje, na mesto ministra spoljnih poslova Gabona 1989. godine, okončano je posle tri godine zbog ustavnih promena koje su zahtevale da ministri budu stariji od 35 godina. On je tada imao 32 godine.

Pre politika bavio se muzikom. U to vreme je i stekao reputaciju plejboja, koju je zacementirao izdavanjem albuma „Novi čovek“ 1977. godine, koji je producirao Čarls Bobit, menadžer fank legende Džejmsa Brauna.

„Kleptokratski režim”

Grupe za ljudska prava takođe navode da je porodica Bongo pretvorila Gabon u „kleptokratski režim”, pljačkajući njegove prirodne resurse, naftno bogatstvo i prašume, dok opozicija u Gabonu već dugo optužuju članove porodice za proneveru javnog novca i vođenje zemlje kao svog privatnog vlasništva.

Sedmogodišnja istraga o korupciji francuske policije u porodici Bongo, koja je otkrila imovinu uključujući 39 nekretnina u Francuskoj, 70 bankovnih računa i devet luksuznih automobila ukupne vrednosti 1,5 miliona evra, odbačena je 2017. Nije bilo dovoljno dokaza da bi se optužio bilo koji od članova porodice, javila je francuska novinska agencija AFP. Porodica je oštro demantovala sve optužbe.

Novinari su takođe ukazali na bliske i lične veze između elitnih porodica Gabona kao dokaz moćne mreže pokroviteljstva. Afrički novinski sajt „Jeune Afrikue“ (na francuskom) ih je označio kao „feudove“ .

Pročitajte još...

Ali Bongo je takođe kritikovan zbog svoje istaknute uloge u masonima – društvu čije je gabonski ogranak vodio, kao gospodar lože.

On je jedan od nekolicine skorašnjih i sadašnjih frankofonskih afričkih predsednika čije je članstvo u masonima bilo otvoreno – ostali su Denis Sasu Ngeso iz Konga iz Brazavila, Idris Debi iz Čada i bivši predsednik Centralnoafričke Republike Fransoa Bozize, prema Francuski pisac Vincent Hugeuk.

Podsetimo, grupa visokih oficira gabonske vojske pojavila se u sredu rano jutru na nacionalnoj televiziji i saopštila da je preuzela vlast nakon što je izborno telo zemlje objavilo da je predsednik Ali Bongo osvojio treći mandat.

Oficiri su rekli televizijskom kanalu Gabon 24 da predstavljaju sve bezbednosne i odbrambene snage u centralnoafričkoj državi. Dodali su da su izborni rezultati poništeni, da će sve granice biti zatvorene do daljnjeg, a institucije raspuštene.

Svrgnuti predsednik trenutno se nalazi u kućnom pritvoru. Jedan od sinova predsednika uhapšen je zbog „izdaje“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar