Zolia Alemi Foto:Cumbria police

Zolia Alemi, koja se smatra jednom od najuspešnijih prevarantkinja u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva, optužena je za falsifikovanje kvalifikacija i medicinske dozvole, čime je načinila štetu Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NZS) u vrednosti od 1,3 miliona funti.

Kako piše Guardian, Zolia Alemi za koju se veruje da ima 60 godina, 19 godina je radila kao psihijatar u Velikoj Britaniji uz tvrdnju da je kvalifikacije stekla na Univeritetu Okland na Novom Zelandu, rečeno je na sudu u Mančesteru.

Protiv Alemi je podignuta optužba po dvadeset tačaka, uključujući fasilfikovanje i prevaru, što ona negira.

Kako kaže tužilac Kristofer Stejbls, optužena Alemi je falsifikovala diplomu i potvrdu sa Univerziteta Okland, koje je zatim poslala Opštem medicinskom savetu (OMS) 1995, sa ciljem da postane registrovani doktor u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK), prenosi Telegraf.rs.

Kako navodi tužilac, Alemi je prevarila OMS i stekla kvalifikaciju doktora uz pomoć lažnjih tvrdnji u vezi njenog iskustva.

„Ona je osigurala pristup OMS-ovom registru uz pomoć prevare, falsifikujući svoje kvalifikacije i druga dokumenta, koja su navela OMS da je prihvate kao iskrenog kandidata“, kaže Stejbls.

Poroti je rečeno da se optužena pridružila OMS medicinskom registru koristeći legitiman proces.

„Alemi je bila doktor u Engleskoj, Škotskoj i Severnoj Irskoj između 1998. i 2017. godine, bukvalno širom cele države“, tvrdi Stejbls.

U toku ovog perioda, radila je u raznim zdrastvenim ustanovama, najčešće za NZS, ali je pozicije dobijala i preko agencija, gde je plaćena.

PROČITAJTE JOŠ:

„Minimalna, naglašavam minimalna suma koju je optužena zaradila prevarom NZS-a iznosi negde oko 1,4 miliona evra“, kaže Stejbls.

Kako kaže Stejbls, osnovne medicinske kvalifikacije i diplomu koju moraju imati svi doktori u UK su medicinska diploma i diploma hirurgije, a one su gotovo uvek stečene šestogodišnjim školovanjem.

Optužena je stekla prvi stepen obrazovanja, diplomu ljudske biologije, ali drugi stepen, medicinsku diplomu i diplomu hirurgije nije položila, zbog čega nije stekla zvanje doktora.

Stejbls kaže da je Alemi rođena u Teheranu 1962. godine, a dokumenta pokazju da se 1987. udala za državljanina Novog Zelanda i da je tada imala zvanje medicinske sestre.

Do 1995. živela je u UK sa adresom u Vinčesteru u Hemširu.

Alemi tvrdi da je adekvatno kvalifikovana i da su njeni dokumenti i kvalifikacije verodostojni.

Ona negira 13 tački optužbe za prevaru, tri tačke sticanja novčane dobiti prevarom, dve tačke optužbe za prevaru i dve tačke optužbe za korišćenje lažnih dokumenata.

Očekuje se da će suđenje trajati četiri do pet nedelja.

BONUS VIDEO: Masakr u Severnoj Karolini: Maloletnik ubijao redom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar