Danska, Kopenhagen
Foto: EPA-EFE/Keld Navntoft

Planeta i dalje bruji o omikron soju koronavirusa. Velika Britanija u ponedeljak je zabeležila prvu smrt pacijenta zaraženog omikronom. Slučajevi u Danskoj su porasli, što je dovelo do rekordnog dnevnog broja zaraženih koronavirusom. Stručnjaci takođe kažu da se već otkrivaju nove varijante omikrona koje bi mogle da budu još zaraznije od postojećeg soja.

Britanski premijer Boris Džonson je juče potvrdio da je jedna osoba preminula od posledica zaražavanja sojem omikron koronavirusa. Broj novozaraženih u Britaniji premašio je letnji vrhunac, ali i dalje je ispod rekordnih brojeva iz januara. Ministar zdravstva Sadžid Džavid rekao je u parlamentu da će omikron postati dominantna varijanta u sledećih 48 sati. Do kraja nedelje omikron će postati dominantan i u Danskoj: Velika Britanija i Danska razlikuju se od ostalih zemalja po tome što obavljaju sofisticirane analize genetskog sekvencioniranja, što im je omogućilo da otkriju omikron pre drugih zemalja.

Statističari očekuju da će omikron predstavljati većinu slučajeva i u Danskoj do utorka ili srede.

„Danska je tu predvodnik. Bili smo jedna od prvih zemalja u kojoj se proširio, ali i druge zemlje u Europi doživeće isto“, prognozira Soren Ris Paludan, profesor biomedicine na Univerzitetu Arhus, za „Fajnenšel tajms“.

Neposredno pre Božića po Gregorijnskom kalendaru omikron će predstavljati većinu svih slučajeva i u Norveškoj, računa norveška vlada, koja je objavila paket mera za usporavanje širenja zaraze. I Danska i Norveška očekuju da će broj novozaraženih daleko premašiti prethodne pikove.

U Norveškoj su epidemiolozi upozorili da, ako se ne preduzmu mere, mogli bi da imaju i do 90.000 do 300.000 zaraženih dnevno. Frode Forland, norveški epidemiolog, rekao je za „Fajnenšel tajms“ da očekuju oko 500 bolničkih prijema dnevno, gotovo dvostruko više nego u prethodnom valu. On očekuje eksponencijalni rast.

– Nemoguće je to zaustaviti. Norveška strategija je da pokušamo da produžimo razdoblje do razbuktavanja zaraze – ističe Forlan.

Norveška uskoro ulazi u četveronedeljnu prohibiciju: četiri sedmice će u toj zemlji biti zabranjen alkohol, a vlada je uključila i vojsku da pomogne organizaciju masovnog vakcinisanja.

Holandski premijer Mark Rute objavio je da će od iduće nedelje zbog novog soja koronavirusa omikrona biti zatvorene osnovne škole a da će sadašnje restriktivne mere biti produžene do 14. januara.

Škole će biti zatvorene od 20. decembra, odnosno nedelju dana pre početka božićnih praznika, zato što bi deca, među kojima je stopa zaraze kovida najviša, mogla da zaraze starije članove porodice, rekao je Rute na konferenciji za novinare u Hagu.

Stižu nove varijante, istraživanja ohrabrujuća

Omikron
Nova saznanja o omikron soju, Foto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

Stručnjaci takođe javljaju da se već otkrivaju nove varijante omikrona koje bi mogle da budu još zaraznije. Naime, oko 10% omikrona ima mutaciju S:346K koja je već viđena u varijantama Mu i B.1.640.

Kompanija Fajzer nedavno je sprovela istraživanje koje ukazuje na to da sve doze vakcine nisu dovoljne za zaštitu od omikrona. Kako su istakli čelnici ove kompanije, veruje se da buster doza Fajzer vakcine može da pruži neophodnu zaštitu od novih mutacija. Studija je sprovedena i na kovid pilulama, a rezultati su prilično ohrabrujući.

kovid pilula ove kompanije smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 89 odsto, ako se daje odraslim osobama sa visokim rizikom u roku od nekoliko dana od prvih simptoma, objavila je kompanija u saopštenju za javnost u utorak.

Pfizer Fajzer pilula koronavirus
Fajzer pilula protiv Kovida-19 Foto:Tanjug/Pfizer via AP

Fajzer se nada da će na kraju moći da ponudi pilule ljudima za kućnu upotrebu, pre nego što razviju simptome za hospitalizaciju. Paklovid kombinuje novi antivirusni lek pod nazivom nirmatrelvir i stariji koji se zove ritonavir.

Nakon mesec dana praćenja, studija je otkrila pet hospitalizacija i nijedan smrtni slučaj među 697 ljudi koji su primili lek u prva tri dana od pojave simptoma. Među 682 koja su primila placebo, 44 su hospitalizovana, uključujući 9 umrlih. Svi odrasli u ovoj studiji bili su nevakcinisani.

Ukoliko se primeni u prvih pet dana od pojave simptoma, efikasnost je bila slična – 88 odsto. Istraživanje je takođe pokazalo približno 10 puta smanjeno virusno opterećenje u odnosu na placebo.

 

Bonus video: Omikron – Novi soj pred vratima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare