Foto:Shutterstock

Hirurzi u Francuskoj su ženi koja je zbog raka izgubila deo lica presadili novi nos, koji su pre toga "odštampali" u laboratoriji. Naime, nos izrađen po narudžbini gotovo je u potpunosti napravljen u naučnom centru, ali krvne žile su presićušne i presložene za 3D štampanje te su ga naučnici prvo pričvrstili pacijentkinji na ruku kako bi razvio preko potreban sistem snabdevanja krvlju.

Nakon što se dva meseca razvijao na njenoj ruci, hirurzi su nos presadili na ženino lice. Operacija je trajala šest sati, a lekari su jako pazili da povežu njegove nove krvne žile sa slepoočnicom pacijentkinje. Hirurzi sa Instituta za rak Univerziteta u Francuskoj su u novembru 2022. objavili da je njihova pacijentkinja jako dobro.

Foto: Facebook/CHU de Toulouse

„Suprug i ja smo odlučili da ćemo uskoro opet izaći u restoran“ 

„Kad sam se probudila sledećeg dana, bila sam potpuno skrhana. Nisam izašla napolje deset godina, a suprug i ja smo odlučili da ćemo uskoro opet izaći u restoran“, rekla je krajem 2022. pacijentkinja za francuske novine Le Monde. Nakon devet godina i nekoliko neuspelih rekonstrukcija lica, pacijentkinji je napokon vraćen nos.

Sada, navodno, može osetiti mirise bolje nego ikad.

„Ova vrsta rekonstrukcije nikada pre nije izvedena na tako krhkom i slabo prokrvljenom području“, rekli su iz bolnice.

Hirurzi u Francuskoj se sada nadaju da će moći da upotrebe ovu revolucionarnu tehniku u budućnosti prilikom presađivanja drugih telesnih implantata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar