Tenkovska odbrana Donbasa
Foto: AP/printscreen

Tenkovi su Prvi svetski rat, a bili su od izuzetne važnosti i u bitkama koje su vodile u Drugom svetskom ratu. Sada se, pak, u tenkovima, ili nedostatku istih, krije ključ ishoda rata u Ukrajini.

I dok Rusi pokušavaju učvrste svoje položaje, pre nego što možda započnu novu ofenzivu, Kijev je pod sve većim pritiskom da ovog proleća napravi veći pomak na bojnom polju.

Budući da NATO nije voljan da Ukrajini dostavi avione, njihove nade sada leže u tenkovima – koje im je Zapad izgleda konačno voljan da pošalje, smatra urednik Gardijana odbrambena pitanja, Den Sabag.

Britanija će tako Ukrajini poslati 14 tenkova Challenger 2, dok će, ako Berlin da dopuštenje, Ukrajini poslati još 14 Leoparda 2, nemačke proizvodnje. Premda je ovo tek početak, ta brojka je i dalje daleko ispod predbožićnog ukrajinskog zahteva za 300 tenkova i najmanje 600 borbenih oklopnih vozila.

„Jedino su tenkovi ti kojim imaju dovoljan nivo zaštite, pokretljivost i vatrenu moć da održe zamah čak i nakon što stupe u kontakt s neprijateljskim snagama“, objasnio je Nik Rejnolds, stručnjak za ratovanje na kopnu u istraživačkom centru Rusi.

Pitanje je, međutim, koliki je broj tenkova potreban Kijevu da pokrene vlastitu ofanzivu. Stručnjaci s Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) prošle su nedelje rekli kako veruju da je tačan odgovor „oko 100 tenkova“, a s tom brojkom se slaže i Fil Ozborn, bivši šef britanske odbrambene obaveštajne službe.

Ukrajinski ratni planovi su ambiciozni, u skladu s javnim izjavama njenih čelnika, koji pozivaju na proterivanje ruske vojske koja je okupirala njihovu teritoriju, kako bi se ponovno uspostavile granice od pre 2014.

Pa ipak, Kijev je svestan da mora da deluje pre nego što ponestane strpljenja Zapada i njihove zalihe municije, piše Sabah.

Ono što je jasno jeste kako donacija Ujedinjenog Kraljevstva od 14 Challengera 2 sama po sebi nije dovoljna. No, zato je tenk Leopard 2 nemačke proizvodnje moćniji od tenkova iz sovjetske ere koje Ukrajina sada poseduje. A on bi Ukrajini mogao lako biti dostupan.

Prema podacima IISS-a u ovom trenutku 2300 tenkova Leopard 2 drže vojske 13 zemalja NATO-a (osim Poljske,i Njemačke, imaju ih i Finska, Danska, Grčka, Norveška, Portugal, Španija i Turska). Od toga ih je najmanje 300 u skladištima, a mnogi drugi su u lošem stanju ili na popravci (prošlog leta španski tenkovi su bili u toliko lošem stanju da nisu bili ni vredni slanja  Ukrajini).

Uprkos tome, u Evropi ih ima dovoljno funkcionalnih da se skupi barem stotinjak, naravno, ako se u pomoć uključi još država, smatra Sabah. Nemačka, inače, ima pravo da zabrani drugim državama ponovni izvoz oružja kupljenog od Nemačke, ali nemački vicekancelar Robert Habek rekao je prošlog četvrtka da nemaju nameru da to i učine.

I koalicijski partneri premijera Olafa Šolca, Zeleni i liberalni FDP, signalizirali su da podržavaju isporuku tenkova. Sam kancelar odobrio je nabavku 40 borbenih oklopnih vozila Marder, što znači da bi i slanje Leoparda moglo da usledi uskoro.

Stručnjaci iz IISS-a kažu da bi ukrajinskim vojnicima moglo da treba tri do šest nedelja da postignu „osnovne veštine“ za korišćenje tenkova Leoparda 2. Ipak, pravi test biće hoće li Kijev razviti strategiju efikasne upotrebe tenkova u kombinaciji s artiljerijom za čišćenje puta i pešadijom za zaštitu utvrđenih položaja, zaključuje Sabag.

***

BONUS VIDEO: Borba iz prvog lica ukrajinskog tenka sa ruskim snagama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar