Kirjakos Micotakis Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je, povodom toga što nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova prilikom polaganja zakletve nije izgovorila reč "Severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države, da je njen "provokativni izbor" da prekrši zvanični tekst svoje zakletve i da svoju zemlju nazove drugim imenom nezakonit i nedozvoljen.

Micotakis je na mreži X napisao da je Siljanovska Davkova time prekršila Prespanski sporazum i ustav svoje države i odbacio, kako je naveo, „manipulacije“ poput onih kojima je Siljanovska počela svoj mandat. On je pozvao Siljanovsku Davkovu da se vrati svojim zakonskim obavezama i ponašanju koje proizilazi iz njene uloge.

Gordana Siljanovska-Davkova Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Kategorički izjavljujemo da nećemo prihvatiti slične lapsuse. I ponavljamo da svaki napredak u bilateralnim odnosima, kao i svaki korak Skoplja ka Evropi, zavisi od iskrenog poštovanja dogovora. Od pravilne upotrebe ustavnog naziva susedne države. I, naravno, od izbegavanja izazova“, naveo je Micotakis.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke ocenilo je juče da je prilikom polaganja zakletve Siljanovske Davkove, koja nije izgovorila puno ime države već samo reč „Makedonija“, došlo do flagrantnog kršenja Prespanskog sporazuma, od kojeg, kako upozorava, zavise i bilateralni odnosi Atine i Skoplja. Siljanovska Davkova je juče položila svečanu zakletvu i tom prilikom nije izgovorila reč „Severna“ koja je sastavni deo ustavnog naziva te države, uprkos tome što se u tekstu zakletve, koji je pročitao odlazeći predsednik Sobranja Jovan Mitreski, pozivajući Siljanovsku da ponovi, država pominje kao Severna Makedonija.

Ambasadorka Grčke je nakon toga napustila Sobranje u znak protesta, preneli su grčki mediji. Skoplje i Atina potpisali su Prespanski sporazum 2018. godine, čime je okončan 27-godišnji spor oko imena Makedonije. Ohridskim sporazumom je Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija, a Grčka, zauzvrat, nije sprečavala ulazak te države u NATO.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare