Foto: AP Photo/Martin Meissner, File; Shutterstock; Tanjug/AP Photo/Libkos, Shutterstock,Promo/muginuav

Američki CNN objavio je saznanje o naoružanom dronu kineske proizvodnje kog su proteklog vikenda ukrajinski vojnici srušili automatskim oružjem na svojoj teritoriji. Reč je o lako dostpunoj bespilotnoj letelici Mugin-5, koju je moguće kupiti preko sajta Alibaba za samo 15.000 dolara.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) rekla je za CNN da su ih njihovi agenti koji se nalaze na teritoriji pod ruskom kontrolom upozorili da je odatle lansirana bespilotna letelica koja je krenula ka ukrajinskoj meti.

SBU je tada podigla uzbunu sa vojnim jedinicama sa sedištem u istočnoj Ukrajini, u blizini grada Slavjanska.

Oko 2 sata ujutru, u subotu, borci 111. brigade Teritorijalne odbrane Ukrajine čuli su dron, pa su čak i videli da treperi svetlo na letelici.

Dron je leteo na veoma maloj visini – dovoljno blizu da ga obori ručnim oružjem.

Kompanija Mugin Limited potvrdila je za CNN da je u pitanju njihova letelica, nazvavši ovo „nesrećnim incidentom“.

Na zemlji ostao ogormni krater

Utvrđeno je da je ova letelica naknadno opremljena i naoružana, što govori o tome da ruske snage sada pribegavaju brzom menjanju obrazaca ratovanja.

Naoružani komercijalni dron nije imao kameru, što znači da nije mogao da se koristi za izviđanje i to ga suštinski čini nenavođenom bombom.

CNN navodi da je na prednjem delu drona vidljiva rupa od metka, da se letelica raspala i pretrpela značajnu štetu. Vojnici su novinarima takođe pokazali krater na zemlji koji je stvorio tovar drona – bomba teška oko 20 kilograma koju su kasnije ukrajinski borci bezbedno detonirali.

Ukrajinski borci su zakačili uređaj za uništavanje američke proizvodnje i odvezli se dalje, te sa distance od 500 metara zaustavili svoje vozilo da snime snažan udar eksplozije – podsetnik štete koju bi letelica uzrokovala da je pogodila svoju metu na ukrajinskom tlu.

Inače, i ruske snage su jednom prilikom optužile Ukrajinu da se služi ovom letelicom. Zvaničnici Moskve u oblasti Luganska na istoku Ukrajine objavili da su oborili Mugin-5 koji su lansirale ukrajinske snage.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali ovaj konkretan incident, ali su stručnjaci rekli da postoje dokazi da su obe strane u sukobu koriste kineski Mugin-5.

Šta je Mugin-5?

Reč je o letelici koja može da provede u misliji maksimalno sedam sati i bude opterećena sa do 90 kilograma eksploziva. Može da leti brzinom od 150 kilometara na čas. Konstrukvija drona je potpuno urađena od ugljeničnih vlakana, što otežava detekciju sistema protivvazdušne odbrane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar