Herson Foto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bivši ukrajinski ratni zarobljenik koga su Rusi držali u jednom zatvoru u Hersonu kaže da je svakodnevno bio premlaćivan, a da je u 20 zatvorskih ćelija bilo više od 180 zatvorenika koji su svaki dan bili mučeni.

Krici Ukrajinaca koje su ruski vojnici ubijali strujom i sakatili su odjekivali su celim zatvorom, a ti mučni krici ostali su urezani u pamćenje Valerija koga su Rusi svakodnevno mučili i tukli.

Valerij je za Sky news ispričao da su u sada napuštenom zatvoru u novooslobođenom gradu Hersonu, ruski vojnici silovali ukrajinske devojke i tukli muškarce na smrt.

Više od 180 zatvorenika bilo je zbijeno u 20 ćelija na drugom spratu zatvora, a ruski vojnici su na zidovima ćelija ispisali grafitima: „Zelenski, dolazimo“.

Odatle bi ih ruski vojnici vodili do prvog sprata gde bi ih mučili satima. Zatvorenike su pržili strujom, polivali vodom i sakatili noževima.

Valerii, čiji je glas pucao od emocija, rekao je za Sky News : „Bili su žestoko mučeni. Ubijani su strujom. Gušili su ljude u vodi. Sekli su ljude“.

„Radili su stvari za koje ne mogu da zamislim da bi bilo koje ljudsko biće moglo. Molili smo se da Ukrajina vrati Herson što je pre moguće“, priča Valerij.

Ruski vojnici su sada pobegli iz Hersona nakon nemilosrdne ukrajinske ofanzive – ali užasna sećanja na višemesečna ubistva, silovanja i zlostavljanja ostaju da proganjaju Ukrajince koji su preživeli rusku invaziju.

Lokalni stanovnici Hersona otkrili su da su rizikovali da budu ubijeni ili odvedeni u podrum gde bi bili mučeni ako bi nosili bilo šta žuto i plavo – nacionalne boje Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je danas posetio oslobođeni grad, rekao je da su tamošnji vojnici pronašli dokaze o stotinama novih „ratnih zločina“ koje su počinile ruske trupe.

„Pronađena su tela mrtvih civila i vojnika. Ruska vojska je iza sebe ostavila isto divljaštvo koje je počinila i u drugim regionima zemlje u koje je ušle“, rekao je sinoć Zelenski, dodajući da su istražitelji već dokumentovali više od 400 ruskih ratnih zločina na tom području.

***

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar