Mapa s poljske televizije o "podeli Zapadne Ukrajine" FOTO: Screenshot TVP1

Moskva tvrdi da će tri evropske zemlje, koje trenutno najviše pomažu Ukrajinu gorivom - Poljska, Slovačka i Rumunija, u bliskoj budućnosti joj zabiti nož u leđa i među-sobom podeliti delove južne i zapadne teritorije ove zemlje.

Ruski državni mediji počeli su sa širenjem propagande – tvrdeći da Ukrajina, oslanjajući se na zapadne susede, zakucava poslednji ekser na svoj sanduk, budući da, prema ruskim navodima, Poljska, Mađarska i Rumunija planiraju da preuzmu delove zapadnih i južna Ukrajina.

Pročitajte još:

U prilog toga objavili su i mapu prema kojoj će Lavov, grad na severozapadu Ukrajine pripasti Poljskoj.

Naravno, ako takve priče baš i ne prođu u samoj Ukrajini, u kojoj neki zvaničnici slične namere čitaju iz postupaka Mađarsku i njenog lidera Viktora Orbana, teorija će se gotovo izvesno primiti u Moldaviji. Ona se poslednjih nedelja svakako nalazi na meti Rusije, pogotovo u prorusko nastrojenom regionu Pridnjestrovlj koji se trenutno nalazi u pripravnosti i samoizolaciji.

Ipak, hrvatski Vojni analitičar, Igor Tabak, smatra da se pre upijanja bilo kakvih propagandnih prognoza, prvo mora sagledati stanje na terenu.

„Što se stanja na terenu tiče, prvo treba pogledati razvoj događanja oko Harkova. Taj drugi po veličini urbani centar Ukrajine poslednje vreme je u poluokruženju, s ruskim snagama na severu, severoistoku i istoku. Da bi okončali neprekidna bombardovanja grada, ukrajinski vojnici već neko vreme nastoje ruske da oteraju ruske trupe sa granica gradskih područja, i to je bio pokretački faktor za niz manjih oslobodilačkih pokreta oko grada. Nakon što su krajem prošle nedelje bila oslobođena mesta na severu, na oko 30 km dugom potezu uz put Harkov-Dergači-Prudjanka, tu je napredovanje stalo pred Kozača Lopanj, ukupno desetak kilometara od ruske granice“, napisao je Tabak u analizi za Jutarnji list i dodao da je upravo ovako loše stanje jako nervira rusku stranu, koja zbog toga napada sve ono što ima veze sa saveznicima- skladišta oružja, transportne rute, i na kraju, izmišlja propagande priče.

Sva dešavanja iz Ukrajien možete da pratite na našem blogu UŽIVO.

BONUS VIDEO: Rusi nastavljaju napad fabriku u Azovstolu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare