Foto: Camilo Freedman / Zuma Press / Profimedia

Predsednik Salvadora Najib Bukele je objavio da je prvih 2.000 zatvorenika prebačeno "u zoru, u jednoj operaciji" u Centar za suzbijanje terorizma, koji je, kako kaže, najveći zatvor u centralnoj Americi.

„Ovo će biti njihova nova kuća, u kojoj će živeti decenijama, svi pomešani, nesposobni da nanose dalju štetu stanovništvu,” napisao je Bukele na Tviteru.

Megazatvor u Tekoluci, 74 kilometra jugoistočno od glavnog grada San Salvadora, sastoji se od osam zgrada, prenosi Gardijan.

Foto: Camilo Freedman/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svaka od njih ima 32 ćelije od oko 100 kvadratnih metara za smeštaj „više od 100“ zatvorenika, navode iz Vlade Salvadora. Ćelije imaju dva lavaboa i po dva toaleta.

Foto: Camilo Freedman/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Predsednik Bukele je u martu prošle godine objavio „rat bandama”, uvodeći vanredno stanje koje je više puta produžavao. U akciji borbe protiv kriminala uhapšeno je više od 64.000 osumnjičenih.

Vlasti su saopštile da kriminalne grupe kao što su MS-13 i Barrio-18 broje desetine hiljada i da su odgovorne za ubistva, iznudu i trgovinu drogom. Cilj masovnih hapšenja je da se bande „potpuno iskorene“, dodaju iz Vlade.

Foto: Camilo Freedman/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Organizacije za ljudska prava su tvrdile da su nevini ljudi hapšeni iz političkih razloga, a neki od pritvorenih su prijavili da su bili podvrgnuti „okrutnom, nehumanom ili ponižavajućem tretmanu“.

Međutim, Bukeleovo delovanje protiv bandi i dalje je popularno među stanovništvom Salvadora, piše britanski list.

*** 

BONUS VIDEO: Ubica dečijeg lica – ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor zbog ratnog zločina u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar