Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH/mvp.gov.ba

Bosna i Hercegovina je otvorila u sredu Generalni konzulat u Rijeci u Hrvatskoj, nakon što je nedavno otvoren i u Novom Pazaru, u Srbiji.

„Nakon prošlonedeljne svečanosti u Novom Pazaru, u Republici Srbiji, kada smo otvorili Generalni konzulat, današnjim svečanim činom u susednoj Republici Hrvatskoj, nastavljamo širenje i jačanje diplomatsko-konzularne mreže Bosne i Hercegovine“, kazala je ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković na otvaranju Konzulata u Rijeci.

Ovo je osmi Generalni konzulat BiH i ukupno 58. diplomatsko – konzularno predstavništvo u svetu.

Turković je rekla da su u toku su aktivnosti na otvaranju još nekoliko ambasada, čime se želi ojačati pozicija Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni, ali i osnažiti bilateralne odnose sa prijateljskim zemljama.

Ministarka je istakla da Bosna i Hercegovina otvaranjem novih DKP-a šalje poruku da želi da gradii čvrste i stabilne odnose sa susednim zemljama, na bazi uzajamnog poštovanja, uvažavanja i razumevanja.

„Jedna od tih zemalja je i Hrvatska, s kojom Bosna i Hercegovina deli najdužu državnu granicu. Delimo i duboke i kompleksne veze u mnogim oblastima. Hrvatska je jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera i investitora u Bosni i Hercegovini, a hrvatski turisti su, po broju poseta, jedni od vodećih u našoj zemlji“, kazala je.

Generalni konzulat u Rijeci će pokrivati hrvatskih sedam županija, od Dubrovnika do Istre.

BONUS VIDEO: Da li će mere Kristijana Šmita poboljšati ili dododatno otežati funkcionisanje Federacije BiH

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar