Huti Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Oružane snage Saudijske Arabije prešle su u stanje visoke borbene gotovosti zbog sukoba sa jemenskim pobunjenicima Huti, koji su ranije pokušali da gađaju Izrael preko teritorije Saudijske Arabije, objavio je danas Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

Četiri vojnika Saudijske Arabije poginula su prošle nedelje u borbama sa Hutima, pokretom koji ima podršku Irana, u provinciji Džizan na granici sa Jemenom.

Sukobi su počeli nakon što su jemenski pobunjenici 19. oktobra ispalili krstareće rakete i dronove na Izrael, preko teritorije Saudijske Arabije.

Rakete i dronove je presreo američki razarač u Crvenom moru, saopšteno je iz Pentagona, a pored toga, saudijske snage su presrele još jedan projektil koji su ispalili Huti.

PROČITAJTE JOŠ:

Iran je upozorio da će se otvoriti novi frontovi protiv SAD ako Vašington nastavi da podržava Izrael.

U regionu Zaliva nalazi se nekoliko američkih vojnih baza, a Pentagon je premestio dva nosača aviona u istočni Mediteran od izbijanja rata između Izraela i Hamasa koji je počeo 7. oktobra kada je ta palestinska militantna grupa, koju takođe podržava Iran, prešla u južni Izrael i ubila 1.400 ljudi.

Palestinske vlasti su, sa druge strane, saopštile da su hiljade poginule u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze koje je usledilo, a Rijad je pozvao na prekid vatre.

BONUS VIDEO: Izraelski vojnici ubijaju pripadnike Hamasa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar