Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Sudija iz američke države Džordžije otpečatio je danas završni izveštaj specijalne velike porote o optužbama protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa zbog njegovog navodnog pokušaja da poništi rezultate predsedničkih izbora u toj državi 2020. godine.

Izveštaj je bio zapečaćen devet meseci, a sadrži preporuke tužiocima, preneo je Rojters.

Agencija navodi da bi dokument mogao da pokaže da li su porotnici smatrali da je bilo potrebno da budu optuženi dodatni Trampovi saveznici pored onih koji se već suočavaju sa optužbama.

Specijalna velika porota sastala se 2021. godine na zahtev okružnog tužioca okruga Fulton Fani Vilis da bi joj pomogla u istrazi.

Tokom nekoliko meseci, porotnici su tražili sudski poziv za svedočenja 75 svedoka, uključujući Trampove saradnike, kao što je njegov bivši advokat Rudi Đulijani, republikanski senator Lindzi Grejem i najviši zvaničnici Džordžije, kao što je guverner Brajan Kemp.

Specijalna velika porota nije imala ovlašćenja da optuži osumnjičene, ali je Villis iskoristila dokaze koje je ta porota prikupila da traži od redovne velike porote prošlog meseca da optuži Trampa i njegove saradnike za zaveru i sabotažu pobede demokratskog kandidata Džozefa Bajdena u Džordžiji.

PROČITAJTE JOŠ:

U optužnici je navedeno 30 neoptuženih saučesnika koji su navodno učestvovali u zaveri.

Tramp i 18 njegovih optuženih saradnika izjasnili su se da nisu krivi.

Tramp je negirao da je počinio bilo kakvo krivično delo, navodeći da je žrtva političkog progona.

Uprkos pravnim problemima, Tramp i dalje prednjači za republikansku predsedničku nominaciju sledeće godine, podseća britanska agencija.
Sudija Višeg suda okruga Fulton naredio je prošle sedmice da se otpečati završni izveštaj specijalne velike porote.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar