Foto: Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin će, tokom posete ruskog lidera Ankari, razgovarati o ratu u Ukrajini i inicijativi za izvoz žita Crnim morem, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

On je dodao da Turska radi sa Ukrajinom i Rusijom na oživljavanju inicijative za izvoz žita Crnim morem, uz posredovanje UN i Turske, kako bi se omogućio bezbedan izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, nakon što se Moskva povukla iz inicijative u julu 2023.

Pročitajte još...

Putin će Tursku posetiti 12. februara, što će biti prvi put da Putin poseti neku od zemalja članica NATO-a od početka rata u Ukrajini 2022. Putin je retko putovao van zemlje od početka rata, a njegova putovanja dodatno su proređena od prošle godine, kada je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje zbog navodne deportacije ukrajinske dece u Rusiju, što se smatra ratnim zločinom.

Turska takođe nije potpisnica Rimskog statuta MKS, tako da Putin može da putuje u Tursku bez bojazni da će biti uhapšen. Turska je nastojala da održi dobre odnose i sa Moskvom, i sa Kijevom, nakon početka rata u Ukrajini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar