Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos/Pavlo Gonchar / Zuma Press / Profimedia,VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL, MIKHAIL METZEL/KREMLIN / POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin u petak se sastao sa Andrejem Troševom zvanim Sedi, svojevremeno jednim od najviših komandanata plaćeničke grupe Vagner i bivšim pomoćnikom Jevgenija Prigožina. Kako su preneli ruski mediji, Putin je Troševu dao važan zadatak.

Trošev će nadgledati Vagner u Ukrajini

Putin je rekao da će Trošev nadgledati dobrovoljačke jedinice „koje mogu da obavljaju različite borbene zadatke, pre svega, naravno, u zoni specijalne vojne operacije“.

„I sami ste se borili u takvoj jedinici više od godinu dana. Znate šta je to, kako se to radi, znate koja su pitanja koja treba unapred da se reše kako bi borba bila što uspešnija“, rekao je Putin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinskoj agenciji RIA da Trošev „sada radi u ministarstvu odbrane“.

Sastanak Putina i Troševa predstavlja pokušaj Kremlja da pokaže da je Rusija ta koja vodi glavnu reč, odnosno da ima kontrolu, nad Vagnerom nakon što je ova grupa pokušala da izvede puč u junu i nakon smrti vođe Vagnera Jevgenija Prigožina u avionskoj nesreći u avgustu.

Andrej Trošev Foto:Kremlin.ru/Handout via REUTERS

Trošev je figurirao za šefa Vagnera i dok je Prigožin bio živ. Tačnije, to je bila želja Vladimira Putina nakon pobune Vagnera.

Pet dana nakon neuspele pobune u junu, Putin se sastao s Prigožinom i nizom starijih boraca Vagnera. Tada je Vagnerovim plaćenicima ponudio nekoliko opcija kako da nastave dalje, uključujući mogućnost nastavka borbe pod Troševom, što je u početku Prigožin odbio.

„Mnogi zapovednici Vagnera klimnuli su potvrdno glavom kada sam to rekao. Ali Prigožin, koji je sedeo ispred, to nije video te je kazao da se njegovi momci ne slažu s tim rešenjem“, ispričao je kasnije Putin.

Nakon pobune, a pre smrti Prigožina, Vagnerovi borci koji su krenuli na Moskvu poslati su u Belorusiju.

Ko je „general Sedi“?

Andrej Trošev je penzionisani ruski pukovnik i izvršni direktor grupe Vagner, navodi se u dokumentima sankcija koje su objavile Evropska unija i Francuska. Trošev je bio načelnik štaba grupe Vagner tokom njene prethodne operacije u Siriji, dodaje se.

Sankcije Ujedinjenog Kraljevstva iz juna 2022. takođe identifikuju Andreja Troševa kao izvršnog direktora privatne vojne grupe koja je „vršila represiju nad civilnim stanovništvom u Siriji“.

On je visoko odlikovani veteran ruskih ratova u Avganistanu i Čečeniji, a poreklom je iz Sankt Peterburga.

Pročitajte još...

Posle raspada Sovjetskog Saveta, bio je na Severnom Kavkazu sa ruskom vojskom, a je služio i kao komandant u jedinici specijalnih snaga za brzo reagovanje ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, piše Radio slobodna Evropa.

Za službu u Avganistanu, Trošev je dva puta odlikovan Ordenom Crvene zvezde. Za napad u Palmiri u Siriji na militante takozvane Islamske države, 2016. godine je odlikovan najvišom ruskom medaljom – Herojem Rusije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar