Evropski sigurnosni zvaničnici primetili su u ponedjeljak i utorak brodove ruske mornarice u blizini mesta curenja gasa na gasovodima Severnog toka, izvestio je CNN. Kako se nagađa proteklih dana, curenje plina verovatno je izazvano podvodnim eksplozijama.

Prema dvojici zapadnih obaveštajaca s kojima je CNN razgovarao, još uvek nije jasno da li su ruski brodovi imali veze s eksplozijama, ali to je jedan od mnogih tragova koji će se istražiti tokom istrage, prenosi Jutarnji list.

Ruske podmornice takođe su prošlog tedna primećene nedaleko od mesta curenja gasovoda, rekao je jedan od obaveštajaca.

Tri američka zvaničnika izjavila su kako Sjedinjene Države ni nekoliko dana nakon tri odvojena i istovremena curenja plina u dva gasovoda još nemaju temeljno objašnjenje za ono što se dogodilo.

Ruski brodovi rutinski deluju u tom području, istaknuo je jedan danski vojni zvaničnik, naglašavajući da prisutnost ratnih brodova ne znači nužno da je Rusija uzrokovala štetu.

„Viđamo ih svake nedelje. Ruske aktivnosti u Baltičkom moru pojačale su se posljednjih godina. Često testiraju našu budnost – i na moru i u vazduhu“, rekao je.

Pronađena i četvrta rupa

Međutim, nove informacije bacaju dodatne sumnje na Rusiju za koju se smatra da je jedini akter u regionu koji ima sposobnost i motivaciju da namerno ošteti gasovode.

I Danska i Švedska sprovode istragu, ali sam uviđaj na mestu curenja tek treba da bude objavljen. Jedan evropski zvaničnik rekao je da je u toku procena danske vlade te da bi do početka prave istrage moglo proći i do dve nedelje jer pritisak u cevima otežava pristup mestu curenja.

Danska, koja je preuzela dominantnu ulogu u istrazi, odredila je zonu isključenja od pet nautičkih milja i zonu zabrane leta od 1 kilometra.

U četvrtak tokom jutra je objavljena informacija kako su švedske vlasti pronašle i četvrtu rupu iz koje curi plin. Portparolka obalne straže je za švedski list Svenska Dagbladet rekla da je rupa u gasovodu pronađena ranije ovog tjedna.

„Dve od četiri rupe se nalaze u švedskoj ekskluzivnoj gospodarskoj zoni, dok su druge dve u danskoj zoni, izjavila je Dženi Larson.

Teza o „sabotaži“ kao uzročniku isticanja goriva na gasovodima Severni tok sve se više nameće. Hipoteza o slučajnim kvarovima koji su se dogodili u sredu je, kako se čini, odbačena. Međutim, nepoznanica kojom se metodom navodni počinitelj poslužio, odnosno ko je počinitelj, potiče raznolike spekulacije.

BONUS VIDEO Curenje gasa u Baltičkom moru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar