Foto: Vitaly Timkiv / Sputnik / Profimedia

Najmanje 13 osoba poginulo je u ponedeljak kada je ruski vojni avion Suhoj-34 pao pored velike stambene zgrade u Jejsku, luci i letovalištu u Rusiji koji se nalazi južno od ukrajinskog grada Marijupolja.

Snimljen je trenutak pada aviona koji prikazuje bljesak motora aviona, koji potom počinje da gubi visinu, pada tik pokraj zgrade, nakon čega dolazi do velike eksplozije.


Agencija RIA je objavila da se nesreća dogodila tokom trenažnog leta aviona koji je poleteo sa vojnog aerodroma. Pozvala se na ministarstvo odbrane koje je navelo da su piloti prijavili da se motor zapalio pri poletanju, a da se gorivo u avionu zapalilo prilikom pada letelice, prenosi Jutarnji list.

Foto: Vitaly Timkiv / Sputnik / Profimedia

Preliminarni rezultati istrage

Kao uzrok nesreće navodi se tehnička neispravnost letelice, odnosno zapaljenje jednog od motora prilikom poletanja, navodi Državni istražni odbor, a prenosi Tass.

U saopštenju navode da je otvorena istraga o padu aviona i poslao istražitelje na mesto događaja.

Na mestu incidenta rade vojni istražitelji, kriminolozi i predstavnici forenzičkog centra.

Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

„Istragom su obuhvaćeni uzorci goriva na poletnom aerodromu, kao i neophodna dokumentacija. Ispituju se piloti koji su uspeli da se katapultiraju, kao i osoblje aerodroma. Rekorderi su već oduzeti sa mesta pada, a zakazani su i pregledi za njih“, navodi se u saopštenju, prenose RIA novosti.

Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak po članu „Kršenje pravila letenja ili priprema za njih“.

Foto: Vitaly Timkiv / Sputnik / Profimedia

Spasioci rasklanjaju ruševine

Prema navodima ministarstva za vanredne situacije, spasilačke službe uklonile su ostatke ruševina i trenutno nema opasnosti da bi devetospratnica mogla da se sruši. Delovi letelice još uvek nisu uklonjeni s mesta nesreće, a područje nesreće je ograđeno.

Planirano je da se hitni i restauratorski radovi na zgradi, koja je oštećena u padu aviona u Jejsku, budu završeni u roku od 24 sata, rekao je Oleg Volinkin, načelnik Glavne uprave Ministarstva za vanredne situacije Krasnodarskog kraja.

„Nakon što komisija za incidente sa vojnom avijacijom završi sa radom, idemo sa teškom tehnikom da raščišćavamo ruševine“, objasnio je on.

Foto: Vitaly Timkiv / Sputnik / Profimedia

Stanovnicima drugog, trećeg i četvrtog ulaza zabranjen je povratak u stanove, ljudi su smešteni u privremeni smeštaj.

Konstruktivni integritet objekta biće procenjen korišćenjem mobilnog dijagnostičkog sistema Struna. Nakon toga, specijalisti demontiraju sve objekte, nastavio je Volinkin.

Foto: Vitaly Timkiv / Sputnik / Profimedia

Avion je pao odmah pored zgrade, a požar se proširio od 1. do 9. sprata. Vatra je zahvatila površinu od 2000 kvadranih metara, a oko 100 stanara evakuisano je iz zgrade, navodi ruska agencija Tass.

PROČITAJTE JOŠ:

Povređeni imaju opekotine i trovanje ugljen-monoksidom

Tokom spasilačke akcije ispod ruševina je pronađeno 13 tela, među kojima troje dece. Povređeno je 19 ljudi, rekao je predstavnik ministarstva. Četiri povređene osobe su na odeljenju intenzivne njege.

„Dovezeni su tokom noći u Krasnodar u vozilu hitne pomoći. Dečak (17) je u teškom stanju, na respiratoru, ali je stabilno. lma opekotine i trovanje ugljen-monoksidom. Petogodišnja devojčica takođe je u teškom stanju, ali stabilno. I ona je na respiratoru“, navodi agencija Tass prenoseći izjave lekara, prenosi Jutarnji list.

Foto: Vitaly Timkiv / Sputnik / Profimedia

Jedan je pacijent u izuzetno teškom stanju, ima opekotine na 80 odsto površine tela i trovanje ugljen-monoksidom. U teškom je stanju i 73-godišnja žena. U bolnici je završila i trudnica u 32. nedelji trudnoće koja je odmah prevezena avionom u perinatalni centar.

Jejsk je odvojen od okupirane teritorije u južnoj Ukrajini uskim pojasom Azovskog mora i nalazi se u Krasnodarskoj regiji.

BONUS VIDEO: Ruski vojni avion pao u grad Jejsk u Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar