Kraljica Elizabeta; Foto: DOMINIQUE JACOVIDES / Bestimage / Profimedia

Iako se kraljica Elizabeta odlično drži za svoje 94 godine i redovno se pojavljuje u javnosti, ona vlada već punih 68 godina, pa je njena smrt nešto što se mora isplanirati. Nedavno je otkriven protokol koji će biti aktiviran nakon smrti kraljice, koji je pažljivo pripreman. Isplanirano je ko će prvi preneti vest, koliko će sahrana trajati, kao i šta će biti sa Velikom Britanijom nakon toga.

Koliko god morbidno zvučalo, smrt se mora planirati – posebno ako ste glava najpoznatije kraljevse porodice na svetu. U britansku javnost su pre nekoliko godina procureli izveštaji o tajnom protokolu, kao i pažljivo osmišljenoj proceduri u slučaju smrti kraljice Elizabete II.

Kako piše 24sata.hr, do tih podataka navodno su došli kradljivci laptopa, bivšeg tajnika Bakingemske palate.

Službeni stav oko kraljičine smrti je da se ne pominje reč kraljica i smrt u istoj rečenici. Britanski službenici će, čim stigne vest o smrti koristiti tajni kod, „London Bridge is down“ (Londonski most je pao), tako da dojave svima koji treba da znaju taj podatak, ali da se ne uznemiri javnost.

Ta će šifra pokrenuti ceo niz događaja i procedure o tome kako će vest biti saopštenja javnosti. Budući da je kraljica i dalje neverovatno popularna, a dvor je imao priliku da vidi masovnu reakciju povodom smrti člana porodice kada je preminula princeza Dijana, očekuje se da će taj događaj izazvati još veću žalost nego tragedija iz 1997.

Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

Stručnjaci pretpostavljaju da će se sama sahrana organizovati oko 12 dana, a kraljica će imati državničku sahranu, čije će troškove snositi cela monarhija. Dok je sahranu princeze Dijane gledalo preko 2.5 milijarde ljudi, pretpostavlja se da će Elizabetinu gledati još više.

Na dan sahrane biće zatvorene berze, kao i banke. Između sahrane i novog krunisanja moglo bi da prođe čak i do godinu dana, a za to vreme će morati da se redizajniraju brojni državni simboli – od novčanica i kovanica, do poštanskih marki i drugih stvari koje treba pamtiti. Takođe, moraće da se menjaju i reči himne, koje danas glase ‘Bože, čuvaj kraljicu’ u ‘Bože, čuvaj kralja’.

Foto:Chris Jackson/Pool Photo via AP

Objava medija

Prvu vest će, naravno, objaviti sama palata, a nakon toga će ona odmah biti prenesena na BBC, prekidajući sav prethodni program. Nakon gafa koji je nastao 2002, kad je voditelj BBC-a, Piter Sizons u crvenoj kravati objavio smrt kraljice Majke, svi su voditelji dobili crne kravate koje drže pri ruci.

Foto: EPA/JORDAN SHILEDS

Pitanje nasleđa

Ovo pitanje nije do kraja jasno, odnosno rešeno. Iako je sledeći u redu nasledstva princ Čarls (71), mnogi spekulišu da će njegov sin, znatno popularniji Vilijam (38), naslediti krunu. Time bi se preskočila direktna linija nasleđivanja, a izvori bliski palati otkrivaju kako nema šanse da se to dogodi.

(Izvor: 24 sata)

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar