Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC, Shutterstock

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore nije tražilo pritvor za bivšeg diplomatu Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Radomira Sekulovića, koji je krajem septembra bio priveden pod sumnjom za saradnju s ruskom obaveštajnom službom. On je od tada u kućnom pritvoru, jer je zvanično pod istragom podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) samo zbog posedovanja pištolja.

Jedan od sagovornika „Vijesti“ rekao je da navodni saradnik ruske službe nije u pritvoru jer mu je pozililo i zdravstveno je ugrožen, dok je drugi rekao da je Sekulović priznao špijunažu i odao tražene informacije, pa su istražitelji bili blagonakloni i zadovoljni ishodom akcije.

Prema nezvaničnim izvorima „Vijesti“, Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) je u posedu informacija da je Sekulović bio deo špijunske mreže koju je formirao obaveštajac ruske Vojne obaveštajne službe GRU, Igor Jegorovič Zajcev. Ruski agent je vodio mrežu koja je navodno delovala u više evropskih zemalja, u koju su uključeni i pripadnici administracija tih država.

Foto: E-Stock/Petar Jovanović, Pixsell photo & video agency / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA-EFE/ALEXANDR DEMYANCHUK/SPUTNIK/KREMLIN, Shutterstock

ANB je, prema navodima izvora „Vijesti“, evidentirao dolazak Zajceva u Crnu Goru 2018. godine kad je navodno imao kontakte sa Sekulovićem. Tada je navodno utvrđeno da je ruski obaveštaac doneo novu opremu za šifrovanu komunikaciju koju je predao Sekuloviću, ali ostaje nejasno – ako su nadležni raspolagali tim podacima, zbog čega tada i nakon toga Sekulović nije uhapšen.

„Vijesti“ su pitale SDT koje je bilo uključeno u akciju razbijanja ruske obaveštajne mreže krajem septembra, da li je upoznato s informacijama da je Sekulović bio deo mreže agenta GRU-a i da je ANB imao ta saznanja 2018. Takođe i da li je ANB dostavio te dokaze SDT-u, da li je Sekulović uopšte pod istragom za špijunažu i da li je bilo osnova da se traži pritvor za njega.

POGLEDAJTE JOŠ:

Specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić je u odgovoru „Vijestima“ naveo da SDT „ne daje podatke o činjenicama u utvrđenim postupcima, odnosno predmetima, informacije o licima protiv kojih se vodi postupak i o dokazima koji se prikupljaju ili su prikupljeni“.

„Za predlaganje i određivanje pritvora je potrebno da se ispune uslovi predviđeni Zakonikom o krivičnom postupku“, navodi se u odgovoru specijalnog tužioca.

ANB je za akciju razbijanja ruske špijunske mreže dobio pohvalu zapadnih partnera, čije su službe takođe bile podrška crnogorskoj agenciji. Zvanično je to učinio i generalni sakretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

BONUS VIDEO Abazović pokazao fotografiju: Milo Đukanović sa „škaljarcima“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare