Foto:Department of Archeology and Tuorism Umm Al Quwain

Drevni hrišćanski manastir, koji verovatno datira još iz godina pre širenja islama na Arapskom poluostrvu, otkriven je na ostrvu kraj obale Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Manastir je otkriven na ostrvu Sinija, koje štiti močvarno područje Khor al-Beida u Um al-Kvainu, emiratu koji se nalazi na oko 50 kilometara severoistočno od Dubaija, i baca novo svetlo na istoriju ranog hrišćanstva duž obala Persijskog zaliva.

Foto:Department of Archeology and Tuorism Umm Al Quwain

Karbonsko datiranje uzoraka pronađenih u delovima manastira pokazuje da je podignut negde između 534. i 656. godine nove ere.

Foto:Department of Archeology and Tuorism Umm Al Quwain

Ostaci manastira sugerišu da su se hrišćanski vernici molili u jednobrodnoj crkvi, koja je imala dodatne prostorije za krštenje i pečenje hleba za pričest. Otkrivene su i ćelije u kojima su monasi provodili vreme u samoći.

Ovo je tek drugi manastir te vrste otkriven na ovom području, drugi je bio otkriven 1990. godine, a istoričari veruju da su ova dva manastira na kraju napuštena jer su hrišćani počeli da se preobraćuju u islam kako je vera postala sve više rasprostranjena u ovoj regiji.

***

BONUS VIDEO: Noć u kojoj su gorele svetinje, obnova Hilandara još traje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar