Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Moskva je uvela "režim povećane pripravnosti" i dodatne mere protiv širenja koronavirusa. Pojačane su provere putnika koji dolaze iz drugih zemalja.

Rusi koji se vraćaju iz Kine, Južne Koreje, Irana, Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske te pokazuju moguće simptome koronavirusa trebaju u samoizolaciju na 14 dana, objavljeno je na službenoj stranici gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina.

Oni neće moći da idu na posao ili fakultet, dodaje se u objavljenom dokumentu.

U Moskvi u kojoj živi više od 12 miliona stanovnika pojačaće  se provere onih koji se vraćaju iz zemalja pogođenih koronavirusom, a hitan centar koji se bavi ovim problemom radiće svakodnevno.

Rusija nije potvrdila ni jedan slučaj zaraze koronavirusom na svom teritoriju, ali se šestoro ljudi zarazilo u drugim zemljama.

Vlasti otkazuju međunarodne letove i preporučuju ljudima da ne putuju u inostranstvo u pokušaju sprečavanja širenja koronavirusa.

Otkazan Međunarodni ekonomski forum

 

Predsedavajući organizacionog odbora Andrej Belousov je rekao, obraćajući se novinarima, da je odluka doneta zbog prethodne odluke Svetske zdravstvene organizacije da proglasi vanrednu situaciju od međunarodnog značaja zbog epidemije koronavirusa i zbog informacija o njegovom širenju u zemljama, čiji će predstavnici učestvovati na forumu.

„Kako bi zaštitili zdravlje ruskih građana, gostiju i učesnika foruma, ove godine je odlučeno da se ne održi forum“, rekao je predsedavajući organizacionog odbora.

Među predviđenim događajima na forumu bio je i panel „Novi koronavirus- stari izazovi: Kako smanjiti ekonomske posledice epidemije?“, prenosi TASS.