Foto: Shutterstock

Aktivnosti u industriji evrozone usporile su u aprilu pod pritiskom otežane nabavke i poskupljenja koji su zakočili ponudu i potražnju, pokazalo je istraživanje američke kompanije S&P Global.

Indeks menadžera nabavke koji vodi S&P Global pao je u aprilu za jedan poen u odnosu na mart, i sada je na najnižem nivou u poslednjih 15 meseci.

Proizvodnja je u celoj evrozoni gotovo stagnirala u aprilu, zabeleživši najslabiji rast od juna 2020. godine, rekao je glavni ekonomista S&P Globala Kris Vilijamson, prenosi Hina.

On je istakao da su rat u Ukrajini i novi lokdaun u nekim delovima Kine zaoštrili probleme s nestašicom delova, a smanjena je potražnja zbog poskupljenja i pojačane neizvesnosti u prognozama za privredu.

Poremećaji u nabavci i transportu rezultirali su produžavanjem rokova isporuke, a proizvođači su na poskupljenja sirovina, delova, rada i energije reagovali najvećim podizanjem cena otkako je u decembru 2002. godine počeo da se objavljuje indeks menadžera nabavke.

Čini se da će se trendovi u industriji pogoršati, procenio je Vilijamson i dodao da posustajanje potražnje signalizira pad aktivnosti u industriji evrozone u narednim mesecima, s obzirom na aktuelni nivo zaliha.

Ukratko, proizvodni sektor evrozone na pragu je teškog perioda pada proizvodnje i rasta cena, zaključio je Vilijamson.

Bonus video: Divljanje cena i „nadzirana“ inflacija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar