Vuhan
Vuhan Foto: AP Photo/Ng Han Guan

U jeku pandemije, u trenutku kad sve više vlada u svetu govori protiv Kine i njene politike koje su, kako tvrde, pomogle širenju koronavirusa u svetu, oštru poruku vlastima u Pekingu uputio je glavni urednik nemačkog lista Bild Julijan Rajhelt.

Urednik Bilda tvrdi da ga je na reakciju ponukalo otvoreno pismo koje mu je poslala kineska ambasada u Berlinu.

Pismo su mu uputili jer su njegove novine pitale da li Kina treba da plati ogromnu ekonomsku štetu koju je koronavirus prouzrokoavao u svetu.

U svom odgovoru na pismo, naslovljenoim sa „dragi predsedniče Si Điping“, Rajhelt napada Peking i njegovo ponašanje, ne štedeći kineski vrh.

„Vaša ambasada mi govori da se ne pridržavam ‘tradicionalnog prijateljstva naših naroda’. Pretpostavljam da velikim ‘prijateljstvom’ smatrate to da sada velikodušno šaljete maske po svetu. To nije prijateljstvo, ja bih to nazvao imperijalizmom skrivenim iza smeška – trojanskim konjem. Vi planirate da ojačate Kinu putem kuge koju ste izvezli. Nećete uspeti. Korona će biti vaš politički kraj, pri ili kasnije”, ocenio je Rajhelt.

“Vi ne biste bili predsednik bez nadzora. Motrite sve, svakog građanina, ali odbijate motriti zaražene tržnice u vašoj zemlji. Zatvarate svake novine i svaki portal koji je kritičan prema vašoj vlasti, ali ne i štandove na kojima se prodaje supa od šišmiša. Vi ne samo da nadzirete svoj narod, vi ga ugrožavate – a uz njega i ostatak sveta”, poručio je urednik Bilda, prenosi Jutarnji list.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram