Slovenija
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Italijanska unija, koja zastupa interese italijanske manjine u Sloveniji i Hrvatskoj, upozorila je u pismu slovenskom premijeru Janezu Janši da će najavljeno novo zaoštravanje režima na granici zbog pandemije imati negativne posledice za prekograničnu saradnju i pozvala da se nađu alternativna rešenja. Slovenija takođe namerava da na granici sa Hrvatskom postavi dodatne žičane ograde, zbog ilegalnih migracija.

Slovenačko-italijansko pogranično područje i područje Istre jako su isprepleteni i povezuje ih tesna saradnja, a nove mere bi mogle imati teške posledice za prekograničnu saradnju i plodne odnose, navedela je Italijanska unija u pismu slovenačkom premijeru.

Unija je zato pozvala vladu u Ljubljani da donese alternativne mere, odnosno izuzetke za prelazak granice lokalnog stanivništva.
Slovenačka vlada je u četvrtak, zbog širenja broja zaraženih novim varijantama koronavirusa, donela mere za zaoštravanje kontrole ulaska u zemlju. Tako se u ponedeljak uvode kontrolne tačke na granicama sa Italijom, Austrijom i Mađarskom.

Na granici s Italijom biće celi dan otvorena tri granična prelaza, a deo dana i malogranični prelazi za lokalno stanovništvo. Novost je to da će od 15. marta negativni test na koronavirus, ne stariji od sedam dana, morati da imaju svi koji prelaze granicu, čime se ukidaju prijašnji izuzeci i povoljniji režim ulaska za radne migrante, one koji u Sloveniji imaju zemlju, dolaze radi obrazovanja i slično.

Neće se testirati samo deca mlađa od 13 godina, ali je negativan test obavezan za one koji ih voze.

Negativan test obavezan je i za one koji ulaze iz Hrvatske.

Osim virusa, Sloveniju muče i migranti pa je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs najavio da će Vlada uskoro nabaviti 50 kilometara dodatne žičane ograde koja bi se postavila na granici s Hrvatskom, zbog opasnosti ilegalnih migracija.

Slovenačka policija je od početka ove godine zabeležila već 306 ilegalnih prelazaka granice, upola manje nego prošle godine, ali se sumnja da će se broj ilegalnih prelazaka povećati na proleće.

„Po mojim informacijama u BiH je trenutno oko 15.000 migranata koji žele u Evropsku uniju, a još ih je 8000 u Srbiji. Bude li ovog proleća opseg nezakonitih migracija sličan prošlogodišnjim, Slovenija će za pomoć zamoliti i policije drugih država“, kazao je ministar unutraašnjih poslova Aleš Hojs, dodavši da je nekoliko takvih dogovora s drugim državama u završnoj fazi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar