Foto: Shutterstock

Kineski državni mediji danas su optužili potpredsednicu SAD Kamalu Haris da pokušava da unese razdor između Kine i njenih suseda u jugoistočnoj Aziji svojim komentarima da je Peking upotrebio prinudu i zastrašivanje za potvrđivanje svog suvereniteta u Južnom kineskom moru.

PROČITAJTE JOŠ:

„Dok je upirala prstom u Kinu i optuživala je za prisilu i zastrašivanje , Haris je namerno ignorisala vlastito licemerstvo, zbog pokušaja da prisili i zastraši zemlje regiona da se pridruže Vašingtonu u planu da se zaustavi Kina“, naveo je u uredničkom komentaru kineski list “Čajna Dejli”, prenosi Rojters.

Dodaje se da je jučerasnji govor američke potpredsednice tokom posete Singapuru bio neosnovan napad na Kinu, i da su po njemu jedina obaveza SAD prema jugoistočnoj Aziji predani napori da se postigne nesporazum između država regiona i Kine.

Haris je juče tokom zvanične posete Singapuru kritikovala vlasti u Pekingu zbog akcija zastrašivanja i pritsaka na države oko Južnog kineskog mora i potvrdila da će SAD podržati svoje saveznike u tom regionu.

Planirano je da nakon Singapura Haris sinoć doputuje u Hanoj, ali je njen let iznenada otkazan zbog „čudnog zdravstvenog incidenta“, a u saopštenju nenog kabineta navedeno je da je nakon pažljive procene odlučeno da poseta potpredsednice bude realizovana.

Tokom odlaganja, premijer Vijetnama Fam Min Čin i kineski ambasador u Hanoju održali su prethodno nenajavljeni sastanak, tokom kojeg je Čin rekao da njegova zemlja ne zauzima strane u svojoj spoljnoj politici, a kineski ambasador je obećao donaciju od 2 miliona vakcina protiv kovid-19.

Peking je najveći trgovački partner Vijetnama, a ova zemlja se u svojim proizvodnim aktivnostima dosta oslanja na sirovine i opremu iz Kine.

Njihove vladajuće komunističke partije održavaju bliske veze, ali su zemlje i u dugogodišnjem sporu oko pretenzija u Južnom kineskom moru, poznatom kao Istočno more u Vijetnamu.

Veze između Hanoja i Vašingtona postale su bliže, četiri decenije nakon završetka Vijetnamskog rata 1975. godine, a analitičari kažu da Vijetnam želi da podigne svoje diplomatske odnose sa SAD na „strateško partnerstvo“, ali je zabrinut da bi takav potez naljutio Peking.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar