korona u crnoj gori
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) saopštio je da je za osobu iz Srbije koja je obolela od malih boginja, utvrđeno da je u periodu inkubacije boravila u Crnoj Gori.

„Po prijavi nadležnih službi Institutu za javno zdravlje Crne Gore, da je epidemiološkim nadzorom nad novopotvrđenim slučajem obolevanja od malih boginja u Srbiji, utvrđeno da je obolela osoba u periodu inkubacije boravila na teritoriji Crne Gore, obaveštene su sve nadležne institucije u Crnoj Gori u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima i za sada ne postoji prijava sumnje na obolevanje od malih boginja u Crnoj Gori povezanih sa ovim slučajem“, ističe se u saopštenju IJZCG.

POGLEDAJTE JOŠ:

Oni su dodali da su takođe sprovedene sve neophodne protivepidemijske mere prema obolelom i kontaktima, u cilju sprečavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti.

„Epidemija malih boginja u susednim državama je još uvek niskog inteziteta ali svaki novi potvrđeni slučaj obolevanja iziskuje dodatni alarm za sve roditelje u Crnoj Gori koji još uvek nisu zaštitili svoju decu od obolevanja. Takođe, usled povećanog kretanja putnika u periodu praznika i predstojeće letnje sezone, povećava se i mogućnost transmisije virusa, što predstavlja poseban oprez obzirom na niske obuhvate MMR vakcinom u Crnoj Gori“, piše u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar