Foto: SplashdownDirect / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kitovi ubice teško su oštetili jedrilicu pored južne španske obale, objavila je u četvrtak lokalna spasilačka služba, u poslednjem od više desetina napada orki na plovila zabeleženih ove godine uz španske i portugalske obale.

U ranim satima u četvrtak, grupa orki probila je krmu i probušila trup broda koji je plovio prema Gibraltaru. Četveročlana posada pozvala je španske vlasti u pomoć, rekao je portparol spasilačke službe.

Spasioci su brodom i helikopterom pohitali u pomoć posadi na 20-metarskom brodu Mustique koji je plovio pod britanskom zastavom. Nakon toga isti je zbog popravka usidren u luci Barbate u provinciji Kadiz, prenosi Jutarnji list.

Prema istraživačkoj grupi GTOA, koja prati populacije iberskih orki, incident se dogodio nakon barem 20 interakcija samo u Gibraltarskom moreuzu između malih plovila i tih morskih stvorenja. Godine 2022. prijavljeno je 207 interakcija, pokazuju podaci GTOA-e.

PROČITAJTE JOŠ:

Rano u maju, jedrilica Alboran Čampagne doživela je sličnu sudbinu kad se sudarila s tri orke pola nautičke milje dalje od Barbate. Brod nije bilo moguće usidriti jer je bio potpuno poplavljen, pa je ostavljen da potone.

Prema uputama španskog ministarstva saobraćaja kad god brod uoči bilo kakvu izmenu u ponašanju orki, bilo iznenadnu promenu smera ili brzine, treba napustiti područje što je pre moguće i tako izbeći dalje uznemiravanje životinja.

Svaka interakcija između broda i i orke mora se prijaviti vlastima, dodalo je ministarstvo.

Iako poznati kao kitovi ubice, zaštićene orke deo su porodice delfina. Odrasle životinje mogu da dostignu dužinu od osam metara i težiti do šest tona.

BONUS VIDEO: Žena ronilac pliva okružena jatom od dvadesetak ajkula i raža

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar