Roterdam nemiri protesti
Nemiri u Roterdamu Foto:EPA-EFE/KILLIAN LINDENBURG / MEDIATV/EPA-EFE/MARCO DE SWART/EPA-EFE/Killian Lindenburg/EPA-EFE/ARIE KIEVIT

Prethodna noć protekla je prilično burno na ulicama Roterdama. Da su građani nezadovoljni zbog ponovnog uvođenja kovid propusnica je poznato celom svetu, ali je ovakvu eskalaciju situacije verovatno niko nije očekivao. Tri osobe nalaze se u bolnici u teškom stanju, jer je holandska policija morala da otvori vatru na protestante koji su rušili i palili grad.

Gomile od nekoliko stotina građana palilo je automobile i gađalo policiju kamenicama tokom protesta u petak uveče. Pripadnici snaga bezbednosti odgovorili su pucnjima upozorenja i vodenim topovima. Vlasti su saopštile da je 51 osoba uhapšena tokom protesta, a više od polovine uhapšenih je maloletno.

„Tri osobe su ranjene jer su pogođeni mecima, oni ostaju u bolnici“, dodala je policija, a istraga o tragičnom incidentu je u toku.

Gradonačelnik Roterdama Ahmed Abutaleb smatra je da se protest pretvorio u „orgije nasilja“.

Foto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

„Policija je bila primorana da izvuče oružje, pa čak i da puca direktno“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Holandski ministar pravde Ferd Graperhaus rekao je u saopštenju da je „ekstremno nasilje“ protiv policije i vatrogasaca u Roterdamu „stravično“.

„Pravo na protest je veoma važno u našem društvu, ali ono što smo sinoć videli bilo je jednostavno kriminalno ponašanje“, rekao je Graperhaus.

Roterdam Holandija protest
Protesti u Roterdamu Foto:Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Demonstranti su se okupili da izraze protivljenje vladinim planovima da ograniči pristup zatvorenim prostorima ljudima koji imaju „korona propusnicu“, pokazujući da su vakcinisani ili da su se već oporavili od infekcije.

Propusnica je dostupna i osobama koje nisu vakcinisane, a imaju dokaz o negativnom testu. Besni građani izašli su na ulice nekoliko gradova širom Holandije, dok su se mladi sukobljavali sa policijom.

POGLEDAJTE JOŠ:

U Hagu je policija koristila vodene topove da nakon što su protestanti bacili vatromet na pripadnike snaga bezbednosti i oštetili semafore.

Organizatori protesta u Amsterdamu najavili su da je okupljanje otkazano zbog velike količine nasilja koja se dogodila a ulicama Haga i Roterdama.

Uprkos tome, nekoliko hiljada demonstranata se pojavilo na maršu oko centralnog gradskog trga, ali je sve proteklo mirno.

Holandija je prošlog vikenda ponovo uvela mere izolacije, u pokušaju da uspori širenje koronavirusa, ali dnevne infekcije su ostale na najvišem nivou od početka pandemije, što je dovelo do bojazni od velikog broja preminulih. Zbog većeg broja zaraženih, Holanđani već sedam dana smeju da se sreću sa najviše četvoro ljudi u svojim domovima, pretežno se radi od kuće, a prodavnice se zatvaraju ranije.

BONUS VIDEO Protest protiv kovid propusnica

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare