Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak

O formiranju novog desnog saveza na nivou Evropske unije u četvrtak će u Budimpešti razgovarati mađarski premijer Viktor Orban, njegov kolega iz Poljske Mateuš Moravjecki i zvaničnik italijanske Lige Mateo Salvini, javila je mađarska novinska agencija MTI.

PROČITAJTE JOŠ:

U novom savezu bi, dakle, uz italijansku Ligu, bili Orbanov Fides, koji je napustio najveću Evropsku pučku stranku, kao i poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), što je sada deo kluba Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) u Evropskom parlamentu.

Uz Evropske konzervativce i reformiste, u Evropskom parlamentu postoji još jedna desna politička grupa – Identitet i demokratija (ID), koja okuplja Salvinijevu Ligu, francusko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen i Alternativu za Nemačku, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nakon dvogodišnje suspenzije, Orbanova stranka iskočila je pre nego što je izgurana iz EPP-a, pa se sada kao mogućnost spominje udruživanje ECR-a i ID-a. Ako dođe do ujedinjenja desne opcije, ta nova politička grupa bila bi treća po snazi u Evropskom parlamentu, dok prva dva mesta drže EPP i socijaldemokrati.

Mateo Salvini Foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Orban je potvrdio da Fides pregovara o novom klubu u Evropskom parlamentu, i to sa predstavnicima sličnih konzervativnih političkih snaga u Evropi, koje ne žele ugostiti migrante i koje su naklonjene zaštiti tradicionalnih porodica.

Analitičari ističu kako se Orban sada dodatno angažovao i zato što ga čekaju, kako se čini, neizvesni izbori u proleće 2022. godine, a šest najvećih opozicionih stranaka udružilo se protiv njega i najavljuju „smenu epoha“.

Prof. dr. Anđelko Milardović, direktor Instituta za evropske i globalizacijske studije, podseća kako se desnica uvek, kao uostalom i druge političke grupe, u datom trenutku ujedinjuje pa tako sada može biti i sa osovinom desničarske populističke orijentacije Orban – Salvini – Moravjecki.

Foto: EPA-EFE/MICHAL ZIELINSKI

Pandemija u fokusu

„Sada više nisu u fokusu migracije zbog toga što su blokirane, nego stanje koje se odnosi na vakcinu i pandemiju koronavirusa. Ovo udruživanje podstaknuto je i nesposobnošću administracije EU-a u upravljanju pandemijom. Administracija EU-a, dakle Evropska komisija na čelu sa Ursulom fon der Lejen kao i Dubravkom Šuicom, pokazala je apsolutnu nesposobnost upravljanja ovom krizom i to je dovelo do pada poverenja u EU, pa je zato, na primer, Orban započeo svoje radikalno soliranje.

On je prvi nabavio rusku vakcinu i tako je krenuo svojim putem. Ipak, ako i dođe do udruživanja ECR-a i ID-a u Evropskom parlamentu, treba naglasiti kako oni nemaju tu snagu jer su prejake koalicije pučana, socijalista, zelenih i liberala. Te snažne parlamentarne frakcije imaju status kontrolnih grupa u politici u odnosu na radikalni populizam“, procenio je direktor IEGS-a.

Od sugovornika čujemo kako mađarski premijer Orban zasigurno želi da se pokaže u boljem svetlu uoči izbora u svojoj zemlji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar